Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kúpanie v, na pohľad, kľudnej vode sa môže zmeniť na boj o život
Zdielať na

Kúpanie v, na pohľad, kľudnej vode sa môže zmeniť na boj o život

BRATISLAVA / Osviežiť sa v horúcich letných dňoch na brehoch našich riek nemusí byť vždy dobrý nápad. Hoci sa to nezdá, môže vás stiahnuť silný prúd a to i v plytčšej vode.

Trinásťročný Kevin, ktorý sa chcel ovlažiť pri brehu nevedel plávať. Záchranári ho hľadali niekoľko dní, chlapec sa utopil.

Zmena prúdov

Odborníci varujú, že ani pokojná hladina rieky nemusí byť bezpečná. Na ramenách riek sa menia prúdy podľa stavu na hlavnom toku. Zmeniť sa to môže činnosťou vodných elektrární či vetra.

"Keď napríklad vodné elektrárne spustia špičkovú energiu, voda začne stúpať. A stúpa kým neodtečie vlna, ktorá bola prepustená," hovorí skúsený potápač z klubu Nautilus Ivan Zámečník.

Okrem silného prúdu môže prekvapiť plavcov aj breh. Piesok na ňom je rozmočený a správa sa ako blato. "Môže nastať situácia, že človek sa unaví a nevie sa vyšplhať von," dodáva Zámečník.

Presne toto je zrejme aj prípad Kevina. Zosunul sa a už sa nevynoril. "Štyrikrát išiel hore dole, na piatykrát sa už nevynoril," povedal Kevinov kamarát Viktor.

Neskúsení plavci

Kúpanie v riekach a pokojných ramenách je nebezpečné aj pre možné nánosy dreva, o ktoré sa môže človek zachytiť.

"Čím je silnejšie prúdenie, tým je vyššia pravdepodobnosť vírov. Nestabilné prúdenie v rieke môže neskúsených plavcov prekvapiť," uviedol hydrológ Michal Hazlinger.

Najväčšia rýchlosť prúdu nie je na hladine ale tesne pod ňou. Prúdnica, najsilnejší prúd, nemusí byt v strede rieky. Nachádzať sa môže aj pri brehoch.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy