Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Čokoláda je naozaj zdravá, zmenšuje riziko infarktu a mŕtvice
Zdielať na

Čokoláda je naozaj zdravá, zmenšuje riziko infarktu a mŕtvice

LOS ANGELES / Dobrá správa pre milovníkov čokolády! Nový výskum ukázal, že milovníci čokolády sú odolnejší voči infarktu a mŕtvici. Až u 25 percent "čokoholikov" je pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie nižšia.

Výsledky pochádzajú z dlhodobej britskej štúdie, ktorá sledovala takmer 21 000 dospelých v Anglicku v priemere 12 rokov. Štúdia skúmala spotrebiteľské návyky, životný štýl a zdravie.

Menej ochorení

U skupiny, ktorá skonzumovala najviac čokolády, je najmenší predpoklad na infarkt, mozgovú mŕtvicu či cukrovku. Taktiež mala táto skupina najnižší BMI index, nižší systolický krvný tlak. 

Tieto zistenia sa nezhodujú so spleťou ďalších štúdií, ktorí sledovali ľudí dlhé obdobia a zaznamenali väzby medzi faktormi, zvykmi a vstupmi - v tomto prípade čokolády - a ukázali konkrétny výsledok.

Autori štúdie Norfolk brali do úvahy aj zistenia iných deviatich štúdií. Takzvaná meta-analýza odráža výsledky 159 809 skúmaných ľudí.

Táto meta-analýza zistila, že v porovnaní s "čokoabstinentmi" o 25 percent menej milovníkov čokolády trpí na kardiovaskulárne ochorenia. Taktiež existuje o 45 percent menšia pravdepodobnosť úmrtia na tieto choroby.

Je to naozaj čokoláda?

Lekár Farzaneh Aghdassi Sorond z Brigham and Women´s Hospital v Bostone hovorí, že je čas aby štúdie ustúpili testom, ktoré sa hlbšie zamerajú na otázku: Je to čokoláda alebo niečo iné, čo jeme s čokoládou a robí to ľudí zdravšími? A ak je to čokoláda, sú to bôby, ktoré zaručujú lepšie zdravie?

Štúdie, ako je táto, podľa Soronda nemôžu stanoviť jasnú líniu príčiny a následku medzi konzumáciou čokolády a lepším zdravím.

"Kauzalita je témou, ktorá zostáva nezodpovedaná. Preskúmaná musí byť prostredníctvom klinických štúdií a zásahov," povedal Sorond pre portál latimes.com. 

Sorondov prieskum ukázal, že ľudia ktorí, u ktorých sa objavilo vysoké riziko mŕtvice a demencie, museli jesť veľa kakaových bôbov. Prietok krvi do ich mozgu sa zlepšil.

Koľko čokolády môžeme zjesť za jeden deň? Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články