Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Blíži sa leto, pripravte svoje autá
Zdielať na

Blíži sa leto, pripravte svoje autá

BRATISLAVA / Aj auto si vyžaduje údržbu. Správnou starostlivosťou oň môžete počas jeho životnosti ušetriť celom dosť peňazí. Treba len vedieť ako.

Auto tiež potrebuje pravidelnú starostlivosť. Nestačí len dopĺňať palivo a sezónne vymeniť pneumatiky. Pravidelný servis a starostlivosť oň sa majitešovi dvojnásobne vráti na bezproblémovej prevádzke.

"Keď ho už rozdelíme, tak určite jarný, určite jesenný. Príprava vozidla pred zimou. Na jar prezutie pneumatík. Minimálne raz za rok určite skontrolovať geometriu náprav," vypočítava dopravný konzultant Maroš Palesch.

Nesprávne nastavená geometria kolies môže mať za následok predčasné opotrebovanie pneumatík, vysokú spotrebu paliva, znížený komfort jazdy a v zhoršené jazdné vlastnosti vozidla.  

Zanášajúce sa filtre

Servisné intervaly nad termíny, ktoré udáva výrobca, by majitelia nemali prekračovať. Nezabúdať na včasnú výmenu oleja, pri hustejšom totiž motor trpí. Neodkladať výmenu olejového a vzduchového filtra.

"Filtre sa zanášajú. Vozidlo so zanesenými filtrami spracúva nekvalitnú zmes a motor je doslova týraný," vysvetľuje Palesch.

Dvetisíc otáčok

Auto trpí, ak šofér začne vytáčať skôr, ako sa vozdilo zohreje na prevádzkovú teplotu. Pri motoroch, ktoré majú turbo, určite nevytáčajte studený motor nad 2000 otáčok.

"Diesle trpia práve v meste a na krátkych trasách. Je to vidno časom na zanesenom katalyzátore, čo je jedna z najdrahších položiek na vozidle," dodáva Palesch.

Vozidlo tiež trpí, ak majiteľ nejazdí a auto stojí v garáži alebo pred domom. "Čím viac stojí, tým viac sa kazí. Samozrejme, že všetko má na všetko vplyv. Ak je auto v garáži, treba ho vytiahnuť a prevetrať, pretože tá garáž je väčšinou uzavretá. Keď tam dáme vlhké vozidlo, všetko to kondenzuje, tým začne auto viac korodovať," hovorí dopravný konzultant.

Väčšina nových áut má pozinkované karosérie, ktoré auto chránia pred hrdzou. Staršie ale dostávajú zabrať, preto sa odporúča ošetriť lak pred i po zime.

Ak sa o auto staráte, ušetríte balík peňazí, pozrite si reportáž:

Súvisiace články