Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Najrizikovejšie typy kúrenia
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Najrizikovejšie typy kúrenia

BANSKÁ BYSTRICA / Tohtoročná vykurovacia sezóna sa pomaly blíži ku koncu, no v domoch si ešte stále kúrime. Pozrite sa, ktoré typy kúrenia sú najrizikovejšie.

Výbuch kotla

V polovici februára otriasol domom v Dolnej Strehovej výbuch, na prízemí explodoval kotol na pevné palivo v ktorom si starenka kúrila. Explózia bola silná, tlaková vlna porozbíjala okná, starenku ratovali susedia. "Para tam bola. Syn tam išiel a pozatváral všetky ventily," povedal vtedy sused.

82- ročnej ženu sa však zachrániť nepodarilo, v momente výbuchu bola zrejme v tesnej blízkosti kotla. "Podľa znaleckého skúmania príčinou bola technická závada," uviedla hovorkyňa banskobystrických krajských policajtov Mária Faltániová.

Vykurovanie pevným palivom

Podľa hasičov je z hľadiska požiarovosti najrizikovejšie práve vykurovanie pevným palivom či už v krboch, kotloch alebo pieckach. "Najčastejšou príčinou bolo vyhorenie sadzí v komínoch, až 70 prípadov," uviedol Dušan Hancko z HaZz Banská Bystrica.

Dôležité je tak pravidelné čistenie komína v novostavbách, no najmä v starších domoch. Ak sa vám už nešťastie stane, poisťovňa bude žiadať všetky doklady od komína, či od napojenia na dymovod. "Poisťovňa žiada revízne správy. Ak ich klient nemá a nevykonával revízie pravidelne, môže buď znížiť poistné plnenie, alebo ho úplne zamietnuť," uviedla hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová.

Aj keď sa mnohí plynového vykurovania obávajú, podľa hasičských štatistík je jedno z najbezpečnejších. "Plynové, ak je všetko v poriadku tak je určite bezpečnejšie ako kúrenie pevným palivom," dodal Hancko.

Súvisiace články