Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
SERVISNÁ TÉMA. Takto správne pochválite vaše dieťa
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Takto správne pochválite vaše dieťa

BRATISLAVA / Pochváliť či nepochváliť deti, pýtajú sa často sami seba rodičia. Podľa odborníkov môže mať spôsob pochvaly vplyv na to, aký človek vyrastie z vašej ratolesti. Niektorí rodičia presadzujú názor, že deti by sa chváliť nemali vôbec, ale iba povzbudzovať. Iní vidia problém v tom, že nie všetci rodičia chvália za konkrétnu vec.

Pochvala je dôležitá

Rodičia by sa mali zamyslieť, koľkokrát denne pochvália svoje dieťa. Koľkokrát mu povedia, že je šikovné, skvelé, že niečo urobilo dobre. Niektorí sú možno po chvíľke premýšľania prekvapení, že si častokrát ani neuvedomia a svoju ratolesť nepochvália.

"Chválim veľa, ale tak, aby vedeli, za čo sú vlastne pochválení. Napríklad nepoviem svojej dcére, že je šikovná, ale že je šikovná, že si krásne umyla zuby," priznáva jedna z hrdých mamičiek. "Deti potrebujú vedieť, keď niečo robia, či to robia dobre alebo zle. Práve tou pochvalou ich posúvame ďalej a dáme im tým vedieť, že to robia správne," myslí si hrdý otecko.

Chváľte úprimne

Na každé dieťa môže mať pochvala iný dopad a vplyv. Niektorí odborníci varujú pred príliš častou, ale nekonkrétnou pochvalou. Negatívne môže na dieťa pôsobiť aj neúprimné chválenie niečoho, čo si pochvalu ani nezasluhuje.

"Deti často odpovedajú, keď im dospelý povie, že napríklad ten obrázok je krásny, že obrázok nie je krásny. Prípadne nesúhlasí s inými pochvalami a to práve preto, že niekto mu to hodnotí," upresňuje konzultantka pre rodičov v oblasti výchovy detí Martina Vagačová.

"Naše deti zvykneme denne chváliť za to, že sú poslušné, za to, že poslúchajú autoritu. Tým nezískajú skúsenosť, že si majú prehodnotiť vlastné rozhodnutia a miesto toho, aby sme ich ocenili za to, že urobia niečo, čo je správne, tak ich vedieme celé detstvo k tomu, že je správne počúvať autoritu," konštatuje riaditeľka súkromnej základnej školy pre žiakov s intelektovým nadaním Jana Jurášková.

Stačí zmeniť slovník


Každý chce byť pochválený a tým aj povzbudený. Preto aj rodičia, ktorí sa tomu vedomky alebo nevedomky vyhýbali, môžu svoju ratolesť pochváliť. Možno stačí zmeniť len slovník, či zvážiť slová, aby potomok nemal pocit, že ho hodnotíte. "Nepoviem mu napríklad, že ty si ale úžasný chlapček, takto si to tu upratal, ale poviem mu, že vidím, že si pozbieral všetky hračky, ďakujem ti veľmi pekne, to nám všetkým pomohlo," priblížila konzultantka.

Súvisiace články