Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
SERVISNÁ TÉMA. Takto treba správne merať teplotu
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Takto treba správne merať teplotu

BRATISLAVA / Aj najnovší digitálny teplomer má svoj návod. Avšak nie každý ho číta, preto sa môže stať, že správne nemeriate teplotu ani sebe, ani svojim deťom.

Návod na digitálne teplomery

Digitálne teplomery vydávajú zvukový signál a drvivá väčšina z nás ho vzápätí vyťahuje spod pazušia. Málokto si totiž pred použitím prečíta aj priložený návod na používanie. A možno zrovna ten váš potrebuje na presnejšie odmeranie dlhší čas.

"Ľudia sa zvyknú veľmi čudovať, pretože nečítajú príbalový letáčik. My ich na to však upozorňujeme," vysvetľuje farmaceutka Marta Martinčeková.

Po pípnutí môže teplota stále stúpať

Môže sa totiž stať, že ešte aj po prvom pípnutí teplomeru bude vaša teplota naďalej stúpať. "Keď sa teplota meria v podpazuší a teplomer zapípa, je to len orientačná teplota. Preto treba teplotu merať tak, ako uvádza návod," dopĺňa farmaceutka.

"Teplomer je dobré nechať na mieste, kde meriate teplotu dovtedy, kým stúpa. To znamená, že či predtým teplomer zapípa alebo nie, nie je rozhodujúce," uvádza detská lekárka MUDr. Monika Antošová.

Skúsenosť s tým, že nie vždy prvé pípnutie musí znamenať koniec merania, má aj Pavla, hrdá mamička dvoch detí. "Hneď po pípnutí som chcela teplomer vytiahnuť, ale zrazu som zistila, že ďalej naskakujú tie číselká stále smerom hore," opísala svoju skúsenosť s digitálnym teplomerom mamička.

Staré, dobré, ortuťové

Aj napriek novým digitálnym teplomer je ešte stále neutíchajúci záujem o staré ortuťové. Dokazujú to aj inzeráty na internete. Hoci meranie trvá dlho, stále ľudia na ne nedajú dopustiť.

"Mamičky si odkladajú tie staré teplomery a tie, čo ich nemajú, ich zháňajú z krajín, ktoré nepatria do Európskej únie. V krajinách, kde ortuťové teplomery je ešte možné kúpiť," uviedla detská lekárka. 

Teplota je ovplyvniteľná

Mamičky majú možnosť merať teplotu nielen použitím teplomeru, ale aj tradičnými spôsobmi ako je dotyk na čele či v uchu. Merať sa dá aj počas spánku či v ústach špeciálnym cumlíkom. Avšak nameranú teplotu môže ovplyvniť viacero vecí.

"Po veľkej fyzickej námahe môže byť teplota zvýšená až o jeden stupeň," upresnila lekárka. "Po prebudení, pokiaľ dieťa bolo prikryté, môže to mať vplyv na teplotu. Rovnako aj teplota v miestnosti alebo pot na čele sa môžu odraziť na výške teploty dieťaťa. V zásade by to nemali byť také rozdiely, aby ohrozili život dieťaťa," uzatvára farmaceutka. 

Súvisiace články