Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
SERVISNÁ TÉMA. Ako správne skákať na trampolíne
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Ako správne skákať na trampolíne

BRATISLAVA / Trampolína sa najmä v lete stáva bežnou súčasťou záhrad, deti ju obľubujú stále viac. Lekári však bijú na poplach - pribúda totiž úrazov. Pred prvým výskokom na trampolíne je potrebné dodržať niekoľko pravidiel.

Úrazov pribúda

Trampolína bola kedysi trenažérom pre pilotov. V súčasnosti napráva nesprávne sedacie a pohybové návyky detí. Skákanie na trampolíne nie je len relaxom, ale aj prostriedkom k zvýšeniu kondície. 15 minút skákania je porovnateľné so 40-minútovým behom v kopcovitom teréne.

V priebehu troch dní v detskej nemocnici na Kramároch ošetrili 16 detí so zlomeninami a otrasom mozgu - teda s úrazmi, ku ktorým prišli práve na trampolíne.

Pravidlo č.1

Vstúpiť na trampolínu v topánkach môže spôsobiť zranenie, pri úplne bosej nohe by mohol uviaznuť malíček. Lepšie je preto zvoliť tretiu možnosť. Dieťa by malo skákať iba v ponožkách.

Pravidlo č.2

Nohy sú vždy narovnané. Ak pri skákaní pokrčíte kolená, môžete padnúť dopredu alebo dozadu. Na trampolíne sa teda neodrážame, pretláčame ju.

Pravidlo č.3

Dôležitými sú na trampolíne aj ruky. Ak začnete nekontrolovateľne lietať, výrazne pomáhajú pri udržaní rovnováhy. Deti by mali skákať s rukami vbok, udržiavajú si tak chrbticu.

Pravidlo č.4

Potrebná je kontrola počtu detí na trampolíne. Podľa odborníčky sú ideálnym počtom maximálne dve deti, ktoré majú rovnakú váhu.

Prospieva zdraviu

Roznožky, otočky či iné kúsky prídu na rad až po tom, keď dieťa dokáže zvládnuť jednoduché skoky. Deti mladšie ako 6 rokov na trampolínu vôbec  nepatria. Ide predovšetkým o ich bezpečnosť. Ak sa budete riadiť týmito pravidlami, skákanie bude pre vás nielen zábavné, ale aj zdraviu prospešné.

Súvisiace články