Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Leto a detské úrazy. Tu je niekoľko rád pre rodičov
Zdielať na

Leto a detské úrazy. Tu je niekoľko rád pre rodičov

POPRAD / Leto je čas prázdnin a zábavy. Sezóna sa však začala aj pre leteckých záchranárov. Medzi najviac ohrozené patria malé deti. Preto ponúkame niekoľko rád pre rodičov od skúsených profesionálov.

Dieťa sa môže zraniť prakticky všade

"V minulom roku sme  počas letných prázdnin zasahovali pri detských nehodách presne 19-krát," hovorí hovorkyňa VZZS ATE Poprad Zuzana Turočeková. 

Obzvlášť nebezpečné boli skoky do vody. Pri tých došlo k vážnym poraneniam chrbtice s celoživotnými následkami, ale nebezpečné sú aj tobogan. Dieťa stratí orientáciu a môže sa ľahko zraniť.

"Nie náraz na vodnú prekážku, ale náraz na vodnú plochu. Pri tej dezorientácii môže spôsobiť napríklad vážny krčnej chrbtice," hovorí lekár, VZZS ATE Poprad Marek Rigda. Preto by mal každý rodič zvážiť, či je jeho dieťa dostatočne zdatné na zvládnutie jazdy v tobogane.

Pri jazde na bicykli či skateboarde by nemala chýbať na hlave dieťaťa prilba. Malo by mať oblečenú reflexnú vestu, vhodné sú aj chrániče. Ale je tu ešte jedno dôležité upozornenie.

"Pokiaľ začínajú tieto aktivity ešte len vykonávať, je tam zo začiatku dôležitý dozor, kým to dieťa nebude vedieť tie základy," hovorí Rigda. 

V lete nie sú výnimkou ani zranenia spôsobené poľnohospodárskymi strojmi či náradím. Nedávno na 6-ročného chlapčeka nešťastne spadli vidly a zranili ho. Rodičia by mali byť pri takýchto prácach mimoriadne opatrní. A to platí aj pri obľúbených grilovačkách. "Veľmi často sa stáva, že dieťa po zakopnutí padne do pahreby, potom sú závažné popáleniny väčšinou tváre," dodáva Rigda.

Rodičia by mali zvýšiť opatrnosť

Naše deti sa ale nemusia zraniť len pri letných športoch alebo grilovačkách. Možno ste nevedeli, že ani trampolíny alebo hrady, v ktorých tak radi skáču nie sú pre nich úplne bezpečné.

Z trampolíny bez siete môže dieťa ľahko vypadnúť a dôjde k nepríjemným zlomeninám. Ale ani sieť nie je zárukou bezpečnosti. "Trampolíny, ktoré majú vonkajšiu sieť, môžu deti prepadnúť medzi pružiny," dodáva Rigda.

Preto, ak trampolína nemá vnútornú sieť, zvýšte opatrnosť. No a poďme na mäkké skákacie hrady. Dieťa pri skákaní naberie silu i rýchlosť a zranenie je blízko. Dokážu sa zraniť vlastnou váhou.

"Môžu byť podvrtnutia krčnej chrbtice, najčastejšie podvrtnutie horných či dolných končatín, dokonca aj podvrtnutia ostatných častí chrbtice," hovorí Rigda.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články