Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Vyberte si správne slnečné okuliare
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Vyberte si správne slnečné okuliare

BRATISLAVA / Veľké, malé, modré, žlté, polarizačné, kto sa v nich má vyznať? Poradíme vám, ako si vybrať slnečné okuliare, ktoré budú nielen módne, ale hlavne prospešné pre váš zrak.

Čím väčšie, tým lepšie

Aj lacné okuliare zo známeho bratislavského trhoviska obstáli v teste. Rozdiel medzi nimi a značkovými spočíva predovšetkým v komforte ich nosenia, dizajnovom prevedení či v kvalite materiálu.

"Okuliare musia byť dostatočne veľké, aby zakrývali oči a aby slnečné žiarenie neprenikalo z bokov na oko," hovorí očná lekárka Adriana Smoradová. Straničky okuliarov by mali byť čo najširšie, aby chránili zrak aj zboku. Dôležité je aj sfarbenie skiel. Čím sú okuliare tmavšie, tým majú menšiu priepustnosť slnečného žiarenia.

Pozor na čierne sklá

Priepustnosť 0 majú dioptrické okuliare. Na slnko sú absolútne nevhodné. Priepustnosť 1 - 2 majú okuliare so svetlými sklami vhodné napríklad do mesta. Priepustnosť 3 majú okuliare s hnedými alebo sivými sklami vhodné k moru. Najvyššiu priepustnosť 4 majú okuliare s čiernymi sklami ideálne na hory.

"Pozor na čiernu farbu skla do áut, pri šoférovaní sú vhodné okuliare s priepustnosťou 2 alebo 3. Sklo by malo mať polarizačný filter," pripomína očná lekárka. Rovnaké pravidlá platia ako u dospelých tak i u detí.

Súvisiace články