Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jazdu bez okuliarov policajti pokutujú...
Zdielať na

Jazdu bez okuliarov policajti pokutujú...

BRATISLAVA / Každý tretí Brit si sadá za volat s neostrým videním. V susednom Česku už situáciu aj riešia a policajti spustili akciu na kontrolu kvality videnia šoférov. Nepoctivých vodičov, ktorí okuliare nenosia, ani keď ich potrebujú máme aj na Slovensku. Zisťovali sme, ako v skutočnosti vidia a čo si nemajú za jazdy šancu všimnúť!

Máte vo vodičáku kód na okuliare? Pošlite nám jeho zadnú stranu. Ďakujeme!

Nenosia, lebo nepristanú

Za volant si napriek nebezpečenstvu nehody, ktoré snáď ani nie je potrebné pripomínať, vodiči sadajú. Niekedy o svojej očnej vade vedia, ale okuliare nenosia, lebo si myslia, že im nepristanú, alebo im zavadzajú. Inokedy ani netušia, že mali už dávno sedieť v čakárni u očného.

"Mnohí môžu mať až o 50 percent zhoršené videnie a stále si myslia, že vidia výborne. Oni sa totiž adaptujú na svoje zhoršené videnie," hovorí očná lekárka Adriana Smordáková. 

Zapísané aj vo vodičáku

Už malá očná vada pri tom zaváži - mínus jedna dioptria znamená, že vidíte rozmazane na vzdialenosť 5 metrov. -3 dioptrie znamenajú zle videnia na vzdialenosť 3 metre a -5 dioptrii, že vidíte na meter pred seba a potom už len machule. Navyše keď pokojne sedíme vidíme 90 stupňov, do všetkých strán. Akonáhle sme v aute a pridávame na rýchlosti, zorné pole sa nám zužuje a pri 120tke už vidíme len 20 stupňov.

Dioptrie by mal mať každý vodič zapísané aj vo vodičskom preukaze. A to aj vtedy, keď sa mu zhoršia až po rokoch, od kedy preukaz dostal. "Lekár je povinný oznámiť zmenu orgánu Policajného zboru do piatich pracovných dní odo dňa lekárskej prehliadky, kedy zmenu zistil. Taktiež držiteľ vodičského preukazu je povinný do siedmich dní oznámiť orgánu Policajného zboru zmenu zdravotnej spôsobilosti," informuje hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová. 

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy