Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dovolenka v Turecku: Za alkohol pokuta alebo väzenie
Zdielať na

Dovolenka v Turecku: Za alkohol pokuta alebo väzenie

ANKARA / Ak sa chystáte na dovolenku s alkoholom, ale napríklad aj opaľovaním hore bez, v niektorých letoviskách pozor! Najnovšie sa v tomto smere zmenili pravidlá v Turecku. Takáto dovolenka môže vyjsť neplánovane veľmi draho.

Dávajte pozor, kde vytiahnete alkohol

Nové pravidlá pre konzumáciu alkoholu a jeho predaj, vyplývajú zo zákona, ktorý schválil turecký parlament. Vo všeobecnosti nová  právna norma zakazuje jeho predaj od 22:00 do 6:00 ráno v blízkosti školských centier alebo mešít. "Je tu istá snaha umravniť Turkov, ale v turistických centrách, keďže návštevník je pánom, tam žiadne problémy určite nebudú," povedal cestovateľ Ľubomír Motyčka.

Aj keď majú turistické centrá výnimku, rozhodne by ste sa potužený alkoholom nemali vybrať na návštevu mešity, ale aj pri návštevách bazárov by ste mali byť v tomto smere opatrný, minimálne pokiaľ ide o krádeže. Pre informáciu len v minulom roku bolo v Turecku okolo 100 tisíc Slovákov.

Za jazdu pod vplyvom alkoholu, hrozí tvrdý trest

V žiadnom prípade by ste však nemali piť alkohol, ak máte v Turecku požičané auto. Ak totiž za volantom nafúkate 1 promile a viac, môžete stráviť až dva roky v tureckom väzení. "Napríklad v Egypte alebo Tunisku by som neodporúčala požičiavať si auto, človek sa môže ľahko stratiť," radí Eleonóra Fedorová, odborníčka na cestovný ruch.

So zadržaním môžete mať problémy napríklad aj v Egypte ak máte pri sebe suveníry na ktoré nemáte doklady. To sa týka aj mušlí, či koralov, ktoré nájdete na pláži. S otvorenou fľašou by ste sa v týchto krajinách určite priveľmi na ulici ukazovať nemali. Tobôž nie, ak je v blízkosti nejaká demonštrácia, ktorej sa podľa  cestovateľov rozhodne treba vyhýbať.

Inak opatrnejší treba byť v prípade ženskej populácie pri obliekaní sa, ale pri opaľovaní sa hore bez. Moslimovia to radi nemajú. "Ak ide dáma niekde na prechádzku, nemala by mať tričku s veľkým výstrihom," odporúča Ľubomír Motyčka. Najnovšie sú vraj k nudistom okrem na to vyhradených pláži menej tolerantný napríklad v Chorvátsku. Bikini zase nemajú veľmi radi v Egypte, napriek tomu zakázané zatiaľ nie sú. Preto je lepšie, pred odchodom do konkrétnej krajiny informovať sa o zákazoch, aby dovolenka nevyšla niekoľkonásobne drahšie alebo s nepríjemným zážitkom.

Neberte si koraly, mušle, niektoré šatky

Medzi ohrozené druhy patria napríklad opice, mačkovité šelmy, papagáje, dravce, jašterice, korytnačky, orchidey. Veľkú úlohu zohrávajú v nelegálnom obchode tiež výrobky z týchto ohrozených druhov rastlín a zvierat.

Medzi najčastejšie patria náhrdelníky z koralov, slonovina, palice, šperky a panciere z morských korytnačiek, niektoré mušle a lastúry, kaviár, šatky vyrobené z vlny tibetskej antilopy, peňaženky z krokodílej alebo hadej kože, topánky, kabelky, opasky či kožušiny z mačkovitých šeliem - z tigra, leoparda, či jaguára.

VIAC O ZAKÁZANÝCH SUVENÍROCH TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy