Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nosíte okuliare? Ak to nie je vo vodičáku, je neplatný
Zdielať na

Nosíte okuliare? Ak to nie je vo vodičáku, je neplatný

BRATISLAVA / Vodiči, ktorí nosia okuliare, môžu dostať pokutu, ak jazdia bez nich. Policajt im ju udelí na základe kódu, ktorý má byť zapísaný vo vodičskom preukaze. Máte tento kód vo svojom vodičáku?

Okuliare kód 01.01, šošovky 01.06

V starých ružových vodičákoch je slovom napísané, že vodič potrebuje okuliare alebo kontaktné šošovky. Na nových je táto informácia zaznačená kódom. Pre okuliare je to 01.01 a ak nosíte aj šošovky, kód je 01.06.

Nepodarilo sa nám však nájsť vodiča, ktorý by tam tento údaj mal. Aj keď okuliare nosí. Policajti mu pritom za chýbajúci kód môžu vyrubiť pokutu. "Policajti v rámci bežnej kontroly sledujú aj tieto údaje," uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa policajného prezídia SR.

"Ja nosím okuliare xy rokov a pozrite, jedine kde sú zapísané vo vodičáku je moja fotka! Ale ani ta nepresvedčila policajtov, aby mi ich zapísali aj kódom," hovorí reportér TV JOJ Daniel Levický Archleb.

Musíte priniesť potvrdenie od lekára

Každý, kto žiada o vodičák musí pritom doniesť potvrdenie od lekára o stave zraku. Výsledok vyšetrenia sa zapíše do tzv. karty vodiča, ktorá zostáva v evidencii na polícii a mal by sa zapísať aj do samotného vodičského preukazu. Ak to tak nie je, váš vodičák je neplatný.

"Ak  táto skutočnosť bola zaznamenaná v evidenčnej karte vodiča, ale nie vo vodičskom preukaz, odporúčame požiadať o obnovenie vodičského preukazu z dôvodu jeho neplatnosti, pretože vedenie motorového vozidla s neplatným vodičským preukazom je dopravný priestupok,"
dodáva Baloghová.

Nosenie okuliarov poistili aj v zákone

Keďže sa ale vekom zrak mení, poistilo sa to aj v zákone. Ak napríklad v 40-tke dostanete okuliare, lekár musí túto zmenu oznámiť policajtom do piatich pracovných dní. A šofér do siedmich dní, s tým, že mu vymenia aj vodičák a údaj zapíšu.

Toto pravidlo sa očividne až tak nedodržiava a môže vyvolať chaos pri cestnej kontrole. A to v prípade, že má šofér na očiach okuliare a nemá ich zapísané v preukaze alebo ich tam naopak zapísané má, ale oči si dal medzičasom operovať. "Zákon núti hlásiť zmeny, ale neexistuje paragraf, ktorý núti ísť niekoho na prehliadku. Od 18-tich do 65-toch si šoférov amatérov nikto nevšíma," uviedol dopravný analytik Maroš Palesch.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy