Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Presne pred 70 rokmi sa skončila druhá svetová vojna
Zdielať na

Presne pred 70 rokmi sa skončila druhá svetová vojna

BRATISLAVA / Presne pred 70 rokmi sa v Európe oficiálne skončila druhá svetová vojna. Do platnosti totiž vstúpila dohoda o bezpodmienečnej kapitulácii nacistického Nemecka, ktorého vodca Adolf Hitler 30. apríla 1945 spáchal samovraždu v Berlíne.

Za koniec vojny v Európe sa považuje kapitulácia podpísaná 7. mája vo francúzskom meste Remeš, ktorá vstúpila do platnosti 8. mája po akceptovaní dočasnou nemeckou vládou.

73 miliónov životov

Tá tak urobila na pokyn dočasného Hitlerovho nástupcu, veľkoadmirála Karla Dönitza. Druhá svetová vojna sa na celom svete definitívne skončila v septembri 1945 po kapitulácii Japonska.

Vojna, ktorá trvala šesť rokov, si vyžiadala 73 miliónov životov. Rozpútalo ju Nemecko pod Hitlerovým vedením, ku ktorému sa pridalo Taliansko a neskôr aj Japonsko.

Proti takzvanej Osi sa združili Spojenci na čele s USA, Veľkou Britániou a neskôr aj vtedajším Sovietskym zväzom. Výsledkom rokovaní o novom povojnovom rozdelení Európy bol vznik takzvanej železnej opony, ktorá starý kontinent rozdelila na viac ako 40 rokov.

Oslavy v Rusku

Rusko si formálny koniec vojny pripomína 9. mája. Dôvodom je fakt, že Sovieti požadovali opakovanie aktu podpisu kapitulácie v Berlíne, keďže v Remeši údajne neboli prítomní oficiálni sovietski predstavitelia.

Nemecké velenie podpísalo kapituláciu do rúk všetkých spojencov krátko pred polnocou ôsmeho mája. V Moskve už však bol nový deň.

Rusi s blížiacim sa 9. májom intenzívne nacvičujú na slávnostnú prehliadku. Tá bude spomienkou na 70. výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom.Pozrite si priložené video: 

Súvisiace články