Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico odcestoval do Gdanska, chystá sa na oslavy konca II. svetovej vojny
Zdielať na

Fico odcestoval do Gdanska, chystá sa na oslavy konca II. svetovej vojny

BRATISLAVA/GDANSK / Premiér Robert Fico vo štvrtok oslávi 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny v poľskom Gdansku. Zúčastní sa oficiálnej večere, ktorú podáva poľský prezident Bronislaw Komorowski, a na spomienkovom podujatí pri pamätníku na Westerplatte.

V piatok sa premiér zúčastní na celonárodných oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom na vojenskom cintoríne Háj - Nicovô v Liptovskom Mikuláši.

V sobotu 9. mája ráno sa Fico v Moskve stretne s českým prezidentom Milošom Zemanom a položí veniec k pamätníku neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade.

Zúčastní sa aj na slávnostnom obede, ktorý bude ruská strana podávať pre účastníkov osláv vo Veľkom kremeľskom paláci. Na vojenskej prehliadke sa nezúčastní.

Chyba republiky

Keby premiér nešiel do Moskvy, urobil by chybu. "Odkazujem všetkým jednoznačne, urobil by som chybu, keby som sa na tej pamätníici nezúčastnil. Tá chyba by sa totiž prirátala k našej republike, nie k mojej osobe, pretože by spochybnila jednu vzácnu a mravnú zásadu, ktorá tvorí pilier našej štátnosti, a to je postoj k fašizmu, k protifašistickému boju a úcta k jeho obetiam," povedal Fico.

Poľský Westerplatte je malý polostrov pri prístavnom meste Gdansk. Nacistickým útokom na Westerplatte sa začala 1. septembra 1939 nemecká invázia do Poľska a tým aj druhá svetová vojna.

Fico odcestoval na oslavy, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy