Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Boj o paragrafy: Fico chce za Gabčíkovo 492 miliónov eur
Zdielať na

Boj o paragrafy: Fico chce za Gabčíkovo 492 miliónov eur

GABČÍKOVO/BRATISLAVA / Kauza Vodnej elektrárne Gabčíkovo bude mať stámiliónovú dohru. Po tom, ako Slovenské elektrárne prostredníctvom svojho šéfa Nicolu Cotugna oznámili, že sa idú so štátom súdiť pre odstúpenie od zmluvy o necelých 590 miliónov eur, štát prostredníctvom premiéra Roberta Fica informoval, že si bude nárokovať na 492 miliónov eur.

Finálna suma má v sebe zahŕňať deväťročný prenájom gabčíkovskej elektrárne a úroky, ktoré Slovenské elektrárne získali.

"Rozhodli sme sa, že okamžite posielame list talianskej spoločnosti Enel, ktorá vlastní Slovenské elektrárne a požiadame ich, aby nám túto sumu, ktorá bola neoprávneným obohatením talianskej spoločnosti, okamžite vrátili," povedal premiér Robert Fico.

Ak Enel odmietne vrátiť požadovanú sumu, štát podá žalobu. Tá sa má opierať o rozsudok Krajského súdu v Bratislave, ktorý mal konštatovať, že zmluva o prenájme vodnej elektrárne je od samého začiatku neplatná.

"Nekonáme len tak na základe našej samostatnej vôle. Konáme na základe právoplatného rozsudku krajského súdu, ktorý konštatuje, že táto zmluva je neplatná. Všetky kroky, ktoré sme robili v súvislosti s Vodnou elektrárňou Gabčíkovo, boli legitímne a právne nespochybniteľné," zdôraznil premiér. 

Po deviatich rokoch

Robert Fico sa má v stredu stretnúť s predstaviteľom talianskej spoločnosti Enel Francescom Staracem.

"Požiadam ho, aby sa obmedzili v Slovenských elektrárňach na akékoľvek nakladanie s majetkom. Budeme talianskych predstaviteľov žiadať, aby s majetkom nenakladali," konštatoval premiér.

Štát definitívne prevzal Vodnú elektráreň Gabčíkovo začiatkom marca. Po zhruba deviatich rokoch má prevádzku na starosti štátny podnik Vodohospodárska výstavba.

Dovtedy ju na základe zmluvy o prenájme prevádzkovali Slovenské elektrárne, v ktorých 66-percentný podiel vlastní talianska spoločnosť Enel.

Fico chce v mene štátu od talianskeho Enelu 492 miliónov eur, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy