Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Gabčíkovo stále nie je celkom naše
Zdielať na

Gabčíkovo stále nie je celkom naše

BRATISLAVA / Prevzatie Gabčíkova štátom sprevádzajú otázniky, o vodnú elektráreň by sme mohli prísť, tvrdia kritici.

Nenaplnili sa obavy z toho, že by štát túto úlohu nemal zvládnuť. Na druhej strane sa ale začali ozývať hlasy, že štát neurobil najlepší krok a že nás to môže stáť poriadne veľa peňazí.

"V rámci súdnych konaní nás slovenské elektrárne obvinili, že riadiť gabčíkovskú elektráreň je ako keby pasažier riadil Boeing. Tak im chcem odkázať, že naši zamestnanci vedia riadiť Boeing a sme na tom omnoho lepšie, ako boli slovenské elektrárne, pretože na rozdiel od nich, spravujeme aj letisko," povedal generálny riaditeľ vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár.

Kompletné know-how

"Slovenské elektrárne zodpovedne kvôli bezpečnosti prevádzky poskytli plne vyškolený personál a kompletné know-how, vrátane licencií, vďaka čomu prevádzka Gabčíkova plynule pokračuje," tvrdí hovorkyňa Slovenské elektrárne Enel Jana Burdová. Premiér Fico a šéf vodohospodárov odmietajú, že by sme museli do budúcna niečo platiť Talianom.

Tí majú šancu podať mimoriadny opravný prostriedok, no niektorí tvrdia, že ak súd rozhodol o neplatnosti zmluvy na prevádzku vodnej elektrárne Gabčíkovo, tým pádom by malo byť zrejmé, že aj Gabčíkovo patrí slovenským elektrárňam.

"Môže dojsť napokon k tomu, že vodná elektráreň Gabčíkovo, ktorá je od roku 2006 v štátnych rukách, napokon môže nad ňou štát stratiť kontrolu," myslí si poslanec Miškov.

Téme sa venuje redaktorka Lucia Stráňavová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy