Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štát definitívne prevzal Vodnú elektráreň Gabčíkovo
Zdielať na

Štát definitívne prevzal Vodnú elektráreň Gabčíkovo

BRATISLAVA / Štát sa definitívne stal vlastníkom Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Po takmer deviatich rokoch tak bude mať prevádzku gabčíkovskej elektrárne na starosti štátny podnik Vodohospodárska výstavba. Doteraz ju prevádzkovali Slovenské elektrárne.

"Urobili sme ďalšie právne kroky, na základe ktorých môžem konštatovať, že si berieme späť do plného vlastníctva štátu Vodnú elektráreň Gabčíkovo," povedal predseda vlády Robert Fico.

Premiér sa neobáva, že vypovedanie zmluvy o prenájme vodnej elektrárne môže spôsobiť Slovensku následné finančné škody.

Práve naopak, štát sa chce súdiť so Slovenskými elektrárňami, ktoré ovláda taliansky Enel, o vrátenie všetkého zisku, ktorý nadobudli počas prevádzkovania gabčíkovskej elektrárne.

Neplatná zmluva

Jeho postoj má potvrdzovať aktuálne rozhodnutie bratislavského krajského súdu. "Krajský súd v Bratislave v pondelok právoplatne rozhodol o tom, že zmluva o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo je neplatná. Súdne rozhodnutie nám umožňuje, a aj to urobíme, žiadať od talianskej spoločnosti Enel naspäť všetky peniaze, ktoré si vytiahla z Vodnej elektrárne Gabčíkovo," dodal Fico. Ročne mal podľa neho Enel získať vďaka prevádzke elektrárne 35 až 40 miliónov eur.

Premiér je tiež presvedčený, že Slovensko nebude platiť ani jediné jedno euro pokiaľ ide o náhradu škody voči talianskemu Enelu. "Naopak my budeme veľmi tvrdo žiadať od Enelu, aby štátu vrátili prostriedky za osem rokov prevádzky tejto vodnej elektrárne," konštatoval Fico.

Šešťdesiatšesťpercentný podiel

Štát sa rozhodol vypovedať zmluvu so Slovenskými elektrárňami o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo začiatkom decembra minulého roka.

Išlo o zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ktorú Slovenské elektrárne podpísali so štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba v roku 2006 v rámci procesu predaja 66-percentného podielu elektrární talianskej spoločnosti Enel.

Štát definitívne prevzal Vodnú elektráreň Gabčíkovo, pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy