Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pondelok 30. apríla 1945: posledné hodiny Adolfa Hitlera
Zdielať na

Pondelok 30. apríla 1945: posledné hodiny Adolfa Hitlera

Detailný pohľad do posledných chvíľ života nacistického vodcu Adolfa Hitlera a jeho najbližších prináša nová kniha britských historikov Jonathana Maya a Emmy Craigie. Ako to v ponurom berlínskom bunkri pred 70 rokmi vyzeralo?

8:30 - Pokračuje bombardovanie Berlína. Minister propagandy Goebbels (†47) s manželkou Magdou (†43) a s ich šiestimi deťmi raňajkujú v hornom bunkri chlieb, maslo a marmeládu. Už týždeň sa neprezliekajú, zapáchajú.

11:30 - Eva Braun (†33), ktorá sa včera vydala za Adolfa Hitlera (†56), si dorába make-up vo vodcovom bunkri. Volá k sebe vodcovu sekretárku Traudl Junge. Spomínajú spolu na lepšie časy, Eva jej daruje kožuch zo striebornej líšky.

11:45 - Hitler sa prechádza po chodbách, zastaví sa v telefónnej ústredni. Spojovateľ Rochus Misch vstáva a čaká na rozkazy. Hitler ale mlčí a vracia sa k sebe do izby.

Do večera Berlín padne

12:00 - Führer zvoláva všetkých dôstojníkov na pravidelnú poradu. Generál Weidling, šéf obrany Berlína, je veľmi pesimistický. 

"Dochádza nám munícia, zásobovanie zo vzduchu je nemožné. Morálka pod bodom mrazu. Bitka o Berlín je do večera prehratá," hlási skleslo. Hitler dlho mlčí, potom žiada o zhodnotenie situácie generála Mohnkeho.

12:30 -  Eva je v kúpeľni a vyberá si svoje posledné šaty. Hitler posiela pre Martina Bormana, aby mu povedal, že popoludní spácha s Evou samovraždu.

Eva Braun s Adolfom Hitlerom:

SITA

Posledné jedlo: špagety a šalát

12:45 -  Posiela taktiež pobočníka Otta Günscheho zohnať benzín, aby mohli byť ich telá spálené. "Nechcem, aby ma potom vystavovali niekde v Moskve," hovorí. V kuchyni sa už varí posledné Hitlerovo jedlo. Obyčajné špagety a kapustový šalát. 

13:00 -  Eva nemá chuť na jedlo a tak zostáva vo svojej izbe so slúžkou Liesl. Má na sebe čierne šaty s bielymi ružami pri krku. Liesl si ešte upravuje vlasy. Hitler obeduje bez Evy, ale zato s kuchárkou a dvoma sekretárkami. Nikto nehovorí, len Hitler vedie nekonečný monológ o budúcnosti Nemecka.

13:30 - Bunkrom prešla správa, že sa ukázal šéf gestapa Heinrich Müller s dvomi poskokmi. Chcú postrieľať svedkov Hitlerovho konca?

Adolf Hitler strašil celý svet, sám sa bál zubára:

ISIFA

Rozlúčka s vodcom

14:45 - Skoro všetci v bunkri nervózne fajčia. Prichádza pobočník Otto Günsche.: "Poďte, vodca sa chce rozlúčiť!" Objavuje sa Goebbels s rodinou, Hitler s Evou vychádzajú zo študovne.

Goebbels sa pozerá Hitlerovi priamo do očí. "Môj vodca, stále máte šancu uniknúť. Môžete na ďalší priebeh vojny dozerať z Obersalzbergu. Môj vodca, prosím, rozmyslite si to ešte!"

Ale Hitler odvetil: "Poznáte moje rozhodnutie. Nemienim nič meniť. Vy a vaša rodina môžete pochopiteľne opustiť Berlín." Eva Braun zatiaľ Ďakuje všetkým prítomným, že im boli k dispozícii.

15:15 - Za Hitlerom a Evou sa zatvárajú dvere. Do miestnosti vletí na poslednú chvíľu hysterická Magda Goebbels a chce vidieť svojho vodcu naposledy. Vracia sa ale s plačom. V kantíne niekto pustil platňu a niektorí ľudia váhavo tancujú.

Prestrelil si pravý spánok

15:40 Muži, ktorí strážia dvere do Hitlerovej izby, sú netrpezliví. Výstrely ale nepočujú. Konečne rana! Muži otvoria dvere a vidia Hitlera a jeho manželku sedieť vedľa seba na pohovke.

Pri vodcových nohách ležia dve pištole. Z jednej vystrelil, druhú mal ako rezervnú. Prestrelil si pravý spánok a jeho hlava sa naklonila smerom k stene. Na koberci a pohovke je krv. Na stolčeku pred nimi otvorená fľaška s kyanidom. Eve jed úplne skrivil tvár.

Zatiaľ na poschodí Goebbelsova rodina konzumuje posledné jedlo. Malý Helmut (†9) je stále čulý, zaujíma ho každý výbuch, ktorý vonku zaznie. Po výstrele, ktorý je počuť z Hitlerovej izby, radostne kričí: "Trefa!"

15:50 - Hitlerov sluha Heinz Linge s pomocou gestapákov balia telá Hitlera a Evy do vlnených prikrývok a odnášajú ich na záhradu. Tam všetko polejú benzínom a zapália. Čo z tiel ostane, zakryjú zeminou.

V múzeu SNP v Banskej Bystrici do mája trvá výstava unikátnych predmetov z dvoch moskovských múzeí. Nachádzajú sa tu aj Hitlerove osobné veci. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články