Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hitler desil celý svet, mal panický strach zo zubárov
Zdielať na

Hitler desil celý svet, mal panický strach zo zubárov

Zdroj: ISIFA

BERLÍN / Existuje veľmi málo hodnoverných písomných záznamov z čias mladosti nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Jedným z nich sú pohľadnice z prvej svetovej vojny, ktoré poslal svojmu kamarátovi Karlovi Lanzhammerovi, informoval server europeana.eu.

Na prvej pohľadnici stojí dátum 19. december 1916 a druhú poslal o dva dni neskôr. Prvú objavili v roku 2012 a druhú tento rok na jar v Bavorsku.

Pohľadnica bola v kolekcii súkromného zberateľa z Mníchova. Na prednej strane je zobrazený berlínsky Landwehrský kanál, vzadu je pečiatka 2. bavorského pešieho pluku, čo bola vtedy Hitlerova jednotka.

Chrup v hroznom stave

Na pohľadnici popisuje návštevu zubára, ktorý mu vytrhol až 19 zubov. Hitler bol známy celoživotnou nenávisťou zubárov. Chrup mal v hroznom stave, ďasná tiež a na ústnu hygienu veľmi nedbal. Špekuluje sa, že išlo o dôsledok zranenia, ktoré utrpel na fronte.

Reprofoto/europeana.eu

"Rád by som bol opäť s tebou. Bohužiaľ neexistuje žiadna šanca, aby som sa dostal na front, aspoň nie teraz," napísal Hitler Lanzhammerovi. "Nevieš si predstaviť, ako krásne som vyzeral," stojí na pohľadnici.

Prvá svetová - najkrajšie obdobie

V roku 1916 ho zasiahol v zákope granát, množstvo ľudí zahynulo, ale Hitler prežil so zranením lebky, píše europeana.eu.

To vysvetľovalo, prečo od októbra 1916 až 1917 nebol nemecký diktátor na bojisku. Pritom prvú svetovú vojnu vždy popisoval ako najkrajšie obdobie svojho života. Podľa jeho kolegov dokonca odmietal počas vojny čerpať akúkoľvek dovolenku.

Súvisiace články