Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hitlerova žena Eva Braunová mala židovských predkov
Zdielať na

Hitlerova žena Eva Braunová mala židovských predkov

LONDÝN / Milenka a neskôr manželka nacistického diktátora Adolfa Hitlera Eva Braunová mala pravdepodobne židovských predkov. Oznámil to britský denník The Daily Mail s odvolaním na analýzu kódu DNA získaného z jej vlasov. Prekvapivá informácia sa objavila v programe televíznej stanice Channel 4, ktorý sa venuje genetickej analýze slávnych nebožtíkov.

Zriedka na verejnosti

So svojou dlhoročnou milenkou, mníchovskou rodáčkou Evou Braunovou, sa diktátor oženil koncom apríla v roku 1945 krátko pred spáchaním spoločnej samovraždy. Eva mala v tom čase 33 rokov. Nacistický vodca sa s budúcou manželkou zoznámil v roku 1929 v časoch jej pôsobenia v ateliéri dvorného fotografa nacistickej elity Heinricha Hoffmana. Na verejnosti sa slávny pár objavoval len zriedka.

Krabičku s Evinými vlasmi našli po vojne v Hitlerovej alpskej rezidencii Berghof. Tie sa cez zberateľov vojnových relikvií a kuriozít dostali až k moderátorovi televízneho programu Markovi Evansovi. Ten kúpil vlasy za 1 200 libier (približne 1 450 eur) a podrobil ich analýze DNA.

Prekvapujúce výsledky

Vedci zistili, že genetický kód Evy Braunovej obsahuje segment typický pre aškenázskych Židov žijúcich v stredoveku v strednej Európe. Špecifická časť DNA sa dedila po ženskom pokolení. V 15. a 16. storočí sa populácia presunula na východ Európy do oblasti medzi Baltským a Čiernym morom. V Nemecku medzitým mnohí aškenázski Židia konvertovali k rímskokatolíckemu vyznaniu.

Eva Braunová bola katolíčka a o svojich predkoch pravdepodobne nič netušila, píše The Daily Mail. Aj napriek tomu, že Hitler nechal podrobne preskúmať jej rodokmeň, židovské korene neobjavil. Koncom apríla v roku 1945 sa Braunová v Hitlerovom bunkri otrávila kyanidom, vodca tretej ríše sa zastrelil. Ich telá boli spálené.

Moderátor sa obrátil na dve žijúce príbuzné Evy Braunovej so žiadosťou o poskytnutie vzorky DNA. So svojou prosbou neuspel a tak podľa britského plátku zrnko pochybnosti naďalej zostáva.

Sám bol Žid

Vodca fašistickej Tretej ríše sám nespĺňal prísne kritériá ním kedysi preferovanej čistej árijskej rasy. Medzi jeho predkami mohli byť totiž severoafrickí Berberi, Somálčania, či dokonca aškenázski židia rovnako ako u Evy Braunovej. K tomuto prekvapujúcemu poznaniu o genetickom pôvode nemeckého diktátora dospel belgický novinár Jean-Paul Mulders.

Podľa vlastných slov získal od roku 2008 vzorky DNA Hitlerových predkov z otcovskej strany. V jednom prípade sa tak stalo dobrovoľne, v ďalších dvoch prostredníctvom získaného cigaretového ohorku, respektíve odhodenej servítky.

Pozrite si ukážku z filmu Triumf vôle Leni Riefenstahl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy