Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hitler bol chamtivý milionár, nezdanil ani Mein Kampf
Zdielať na

Hitler bol chamtivý milionár, nezdanil ani Mein Kampf

Zdroj: ISIFA

BERLÍN / Nacistický vodca by dnes pravdepodobne skončil vo väzení za daňové úniky. Neslávne sa preslávil lakomstvom a všetko, čo sa mu páčilo, musel mať. Adolf Hitler zarobil na známke so svojím portrétom milióny, ale nezdanil ani marku, píše britský The Daily Mail.

Počas bádania v mníchovských archívoch objavil bavorský bádateľ Klaus-Dieter Dubon Hitlerove daňové doklady. Tie ukazujú niekoľkoročný súboj diktátora s finančnými úradmi.

"Hitler mal daňové nedoplatky, ktoré nesplácal," povedal Dubon. V rokoch 1925 až 1932 neustále protestoval proti rozhodnutiam, ktoré sa týkali jeho dane z príjmu. Po tom, čo sa chopil moci, už dane neplatil.

Nepredstaviteľný príjem

Výskumy notára Dubona ukazujú führera ako obyčajného daňového podvodníka. Jeho nedoplatky stúpli do výšky 405 tisíc ríšskych mariek, čo by dnes zodpovedalo približne ôsmim miliónom dolárov.

Dubon rovnako zistil, že Hitler, ktorý v záznamoch finančného úradu figuroval ako spisovateľ, zarobil v roku 1933 predajom svojej knihy Meinf Kampf 1,2 milióna ríšskych mariek.

Reprofoto/The Huffington Post

Taký vysoký príjem bol v tom čase nepredstaviteľný. V roku 1925 si dal do nákladov nový Mercedes, ktorý vykázal ako firemné vozidlo. Neskôr chcel uznať náklady na pracovný stôl, knižnicu, šoféra či sekretárku.

Luxus zadarmo

Jeho problémy s úradmi zmizli krátko po tom, čo sa stal v roku 1933 ríšskym kancelárom. V roku 1934 sa zbavil povinnosti platiť dane z príjmu a o rok neskôr bol oslobodený od daňového nedoplatku 405 tisíc mariek.

Peniaze inkasoval aj za každú predanú známku so svojím portrétom, ktorých bolo neúrekom, píše britský The Daily Mail. Mal bohatých mecenášov a niekoľko oddaných členov NSDAP mu odkázalo svoj majetok. Ani za svoje pompézne sídlo, rezidenciu v Posene či umelecké zbierky, nezaplatil vodca žiadne dane.

Majetok získalo Bavorsko

Nový dokument odhalil, že Hitlerov majetok mohol dosahovať výšku troch miliárd libier. Hoci sa snažil zakryť všetky stopy tajných aktív, jeho tajomstvo odhalil nemecký Žid Herman Rothman pracujúci pre britskú tajnú službu.

Vodca mal pod kontrolou stranícku aj štátnu kasu, príjmy z vyvlastnenia židovského majetku a územia, ktoré okupovalo Nemecko. Pád diktátora jeho majetok neprežil. Po vojne ho spojenci odovzdali Slobodnému štátu Bavorsko.

Desať vecí, ktoré ste nevedeli o Adolfovi Hitlerovi, nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy