Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Aj muži si už môžu vyskúšať, ako trpia ženy počas pôrodu
Zdielať na

Aj muži si už môžu vyskúšať, ako trpia ženy počas pôrodu

PEKING / Jedna nemocnica na východe Číny začala mužom ponúkať možnosť vyskúšať si pôrodné bolesti. Inšpiráciou sa jej stali rodičky, ktoré sa sťažujú, že ich partneri pre nich nemajú dostatok pochopenia. Informuje o tom agentúra Reuters.

Tieto "poznávacie kurzy" sa v pôrodnici v provincii Šan-tung konajú dvakrát týždenne, a už sa do nich zapísalo zhruba 100 mužov. Väčšinu tvoria nastávajúci otcovia, ale sú medzi nimi aj tí, ktorí jednoducho chcú zažiť nejaké "nové dobrodružstvo".

Elektrické šoky

V rámci simulácie lekári mužom pripevnia na podbruško zariadenie, ktoré im dáva elektrické šoky vyvolávajúce bolesť. Až päť minút sa môžu zvíjať v agónii, zatiaľčo sestra postupne zvyšuje intenzitu bolesti na stupnici od jednej do desať.

Väčšina mužov ale do desiatky nevydrží a podstatne skôr začne mávať na sestru, aby prístroj vypla. Aj napriek ich zjavnému utrpeniu sa ale podľa obsluhujúcich sestier bolesť, ktorú zažívajú, ani neblíži tej skutočnej, akú museli pretrpieť rodičky.

CEN

Pri pôrode nie sú

Wu Ťien-lung, ktorý vydržal až do desiatich, prehlásil, že tento zážitok radikálne zmenil jeho názor na pôrod. "Pretože všetky ženy majú deti a zvyčajne im pôrod nejakú chvílu trvá, myslel som si, že je to niečo prirodzené, normálne, čím musia prejsť," povedal. Sám sa počas niekoľkominútovej simulácie zvíjal od bolesti, kričal, zatínal päste, a nakoniec zúfalo prosil sestru, nech už prístroj vypne.

Na rozdiel od situácie v západných krajinách, čínski muži zvyčajne pri pôrode svojich partneriek nie sú. Niektoré štátne nemocnice dokonca prítomnosť otcov nepovolujú, aj keby o to mali záujem.

Súvisiace články