Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ernest Hemingway stále žije na Kube
Zdielať na

Ernest Hemingway stále žije na Kube

Zdroj: Reprofoto/Wordpress.com

HAVANA / Prežil množstvo osobných zvratov, miloval dobrodružstvo, lov i veselú spoločnosť, zároveň sa dobrovoľne pri tvorbe uzatváral do samoty. Jeden z najznámejších amerických spisovateľov Ernest Hemingway sa preslávil úsporným štýlom písania. Nositeľa Nobelovej ceny za literatúru trápila úzkosť a depresia. 2. júla 1961 sa zastrelil.

Hemingwaya trápili zdravotné problémy a časté depresie. V roku 1960 bol hospitalizovaný v americkom Idaho s vysokým tlakom, chorou pečeňou, cukrovkou a depresiami.

Na jar v roku 1961 spáchal výstrelom z pušky samovraždu. Zraneniam podľahol 2. júla 1961, tri týždne pred 62. narodeninami.

Hraničné situácie

O svojej tvorbe príliš nehovoril, ale v písaní bol mimoriadne poctivý. Od tridsiatky ho trápili hlboké depresie, živené naviac prežitými hrôzami vojny, ktoré neúspešne liečil alkoholom.

Celá jeho tvorba sa točila okolo otázok polarity medzi životom a smrťou, láskou a statočnosťou či bojov človeka s okolitým svetom i vlastnými slabosťami. Väčšina jeho hrdinov nesie stopy jeho samého, sú to vyhranené individuality.

Hemingwaya fascinovali hraničné situácie, kedy človek musí preukázať svoju odvahu a česť tvárou v tvár smrti.

Z redakcie do vojny

Ernest Hemingway sa narodil 21. júla 1899 na chicagskom predmestí Oak Park v rodine lekára a vášnivého lovca. Od detstva sa formoval jeho blízky vzťah k lovu a prírode. V mladosti boxoval a hral americký futbal.

V osemnástich rokoch zahájil svoju novinársku dráhu v liste The Kansas City Star. Po pol roku narukoval do armády.

Počas prvej svetovej vojny pôsobil ako dobrovoľník Červeného kríža v Taliansku, kde bol ťažko zranený a stal sa antimilitaristom. Spomienky na vojnu i na milostné vzplanutie k zdravotnej sestre spracoval o desať rokov neskôr v slávnom románe Zbohom, armáda.

Reprofoto/The Daily Telegraph

Milovník býčích zápasov

Po vojne pôsobil v novinách v USA a prvýkrát sa oženil. Celkom bol ženatý štyrikrát a mal troch synov.

V decembri 1921 odišiel ako zahraničný spravodaj do Paríža, kde ho ovplyvnili Ezra Pound a Gertruda Stein.

Hemingway žil tiež v Taliansku, v Španielsku si obľúbil býčie zápasy, o ktorých písal v knihách Fiesta a Smrť popoludní. Parížsky pobyt ho inšpiroval ku knihe Pohyblivý sviatok, ktorá vyšla až po jeho smrti.

Cenu si neprevzal

Celý rad jeho poviedok a noviel sa odohráva na Kube, kde býval. Najväčší ohlas vzbudila novela Starec a more (1952), oslava večného zápasu človeka s prírodou i hold ľudskej statočnosti a družnosti.

Za ňu dostal Pulitzerovu aj Nobelovu cenu (1954). Slávnostného ceremoniálu v Štokholme sa Hemingway pre svoj zdravotný stav nezúčastnil.

Reprofoto/The Daily Telegraph

V krátkom texte, ktorý prečítal americký veľvyslanec, napísal: "Písanie, v najlepšom prípade, je osamelý život."

Súvisiace články