Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Guardian: Hemingway bol špiónom sovietskej KGB
Zdielať na
Zahraničie

Guardian: Hemingway bol špiónom sovietskej KGB

Zdroj: wikipedia.org

Podľa britského denníka pôsobil pod krycím menom Argo

Informácie o Hemingwayových špionážnych aktivitách priniesla kniha Spies: The Rise and Fall of the KGB in America (Špióni: Vzostup a pád KGB v Amerike).

Kniha je založená na poznámkach dôstojníka KGB Vassilieva, ktorý sa v 90. rokoch dostal k archívom KGB zo Stalinovej éry, a tvrdí, že Hemingway sa stal špiónom v roku 1941 a pôsobil pod krycím menom Argo.

Americký spisovateľ a novinár podľa Vassilieva po stretnutiach so sovietskymi agentmi v Havane a Londýne v 40. rokoch "opakovane vyjadril svoje želanie a ochotu pomáhať nám".

Dôstojník KGB však vo svojej knihe píše, že Hemingwayovi sa nepodarilo získať "žiadne politické informácie" a nikdy "sa neosvedčil v praktických záležitostiach", uviedol Guardian.

Dôvodom ukončenia kontaktov s Hemingwayom na konci desaťročia bola podľa Vassilieva neúspešnosť spisovateľa v organizácii.

Hovorí sa, že Hemingway sa počas druhej svetovej vojny pokúšal pomáhať americkému námorníctvu na svojej rybárskej lodi. Hliadkoval vo vodách severne od Kuby, pátral po nemeckých ponorkách a svoje zistenia si šifrovane zapisoval.

Zdielať na

Najčítanejšie správy