Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Americká CIA je na Facebooku a Twitteri
Zdielať na

Americká CIA je na Facebooku a Twitteri

WASHINGTON / Americká ústredná spravodajská služba (CIA) využívala doteraz sociálne siete skôr na sledovanie globálnych trendov či odhaľovanie možných sprisahaní a zločincov. Teraz sa rozhodla k užívateľom sietí pripojiť a od 1. júna funguje na Facebooku aj na Twitteri.

Prostredníctvom sociálnych sietí by chcela CIA priamo komunikovať s verejnosťou a byť s ľuďmi v užšom kontakte. Pravdepodobne sa od nej nedajú čakať zásadné odhalenia, aspoň to naznačuje prvý príspevok agentúry. 

"Nemôžeme potvrdiť ani poprieť, že toto je náš prvý tweet," uviedla CIA na Twitteri. Napriek tomu si stránka okamžite získala množstvo fanúšikov. Počas prvej hodiny začalo agentúru sledovať viac ako 82 tisíc ľudí, píše The Wall Street Journal

Twitter/ CIA

Kontakt s verejnosťou

CIA sa s účtami na sociálnych sieťach neponáhľala. Ostatné agentúry, vrátane najväčšej informačno-bezpečnej americkej agentúry NSA, sa na nich objavili už dávnejšie.

"Tým, že budeme fungovať aj na týchto platformách, bude CIA v priamom kontakte s verejnosťou a môže jej poskytovať informácie o misiách CIA, jej histórii a ďalšom vývoji," uviedol šéf rozviedky John Brennan.

Kritici administratíve amerického prezidenta Baracka Obamu vyčítajú, že robí okolo činnosti spravodajských agentúr väčšie tajnosti, ako bolo v minulosti zvykom.

Za posledné roky došlo k porušeniu kedysi bežných kontaktov medzi reportérmi a pracovníkmi spravodajských služieb. Napríklad podľa jednej z posledných smerníc nesmú zamestnanci s novinármi hovoriť bez povolenia, a to aj v prípade, že ide o informácie, ktoré nie sú tajné. 

Súvisiace články