Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Facebook škodí ľuďom, tvrdia rakúski vedci
Zdielať na

Facebook škodí ľuďom, tvrdia rakúski vedci

Zdroj: ISIFA

VIEDEŇ / Aké skutočné dopady má svetová počítačová sieť Facebook na ľudí? Túto otázku si položili psychológovia z rakúskej univerzity v Innsbrucku. Výsledkom je, že facebook robí ľudí nešťastnými, uviedli noviny Süddeutsche Zeitung.

Zlá nálada

Aj napriek tomu, že facebook užívateľom škodí, vracajú sa k nemu. Neustále dúfajú, že sa začnú cítiť lepšie potom, čo strávia nejaký čas so svojimi online priateľmi.

Na facebooku je registrovaná viac než miliarda ľudí. Viac než 650 miliónov sa pripojí aspoň raz denne, aby zistili, čo majú nové ich priatelia alebo stránky, ku ktorým sa prihlásili.

Psychológovia z univerzity v Innsbrucku Christina Sagioglouová a Tobias Greitemeyer skúmali 123 subjektov potom, čo strávili nejakú dobu na facebooku. Zistili, že čím dlhšie si sledovaný pozeral obrázky a ďalší obsah svojich priateľov, tým horšiu mal náladu. 

Facebookový efekt

Psychológovia taktiež zistili, že ide o špecifický "facebookový efekt". Skupiny, ktoré trávili čas na internete, ale nie na facebooku, mali lepšiu náladu. Dôvodom podľa vedcov môže byť skutočnosť, že čas strávený na facebooku je častejšie vnímaný ako "premárnený".

Prečo sa teda toľko užívateľov denne prihlasuje na sociálnu sieť? Psychológovia považujú za dôsledok chybného predvídania toho, čo človeka urobí šťastným. Vedci to prirovnávajú k ľuďom, ktorí sa chcú pomstiť v domnení, že sa potom budú cítiť lepšie. Miesto toho sa ale cítia ešte horšie.

Súvisiace články