Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vymažte sa z internetu! Po novom zákone to bude možné
Zdielať na

Vymažte sa z internetu! Po novom zákone to bude možné

Európska komisia chce urobiť poriadok na internete. Pripravuje zákon, ktorý by nám umožnil zmazanie všetkých osobných údajov, ktoré sa o nás zhromažďujú elektronicky. Prevádzkovatelia webov by si ich mohli ponechať iba v prípade, že by išlo o štatisticky dôležité údaje, alebo o záujmy v oblasti verejného zdravia.

Problémom je, že sa zhromažďujú údaje, ktoré už viac nie sú potrebné pre účely, na ktoré boli pôvodne zbierané. Často ani neexistuje žiadny právny dôvod na ich uchovávanie.

Ak prejde, každý ma na to právo

Od budúceho roka však budeme môcť požiadať o vymazanie týchto informácií z virtuálneho priestoru. A to aj v prípade, že server, na ktorom sa nachádzajú je povedzme v Amerike.

"Týka sa to aj takzvaných cloudov - teda miest mimo pevných sietí," povedal Andrej Králik šéf tlačového oddelenia Európskej komisie. Ak by návrh zákona prešiel, každý z nás by mal právo na vyradenie z elektronických databáz. Teoreticky by o to mohol požiadať napríklad politik, ktorý šoféroval pod parou.

Za zneužitie na rok do basy

V tomto prípade by mu však vyhovené nebolo. "Keďže na takéto informovanie sa vzťahuje sloboda prejavu," hovorí Králik. Zneužiť údaje, ktoré sa o nás nachádzajú na webe nie je pre šikovnejšieho človeka vôbec ťažké. Niektorí to risknú aj napriek tomu, že im za to hrozí rok väzenia.

"Za 4 mesiace od začiatku roka sme zaznamenali 9 prípadov neoprávneného nakladania s osobnými údajmi," informoval hovorca Policajného prezídia Michal Slivka.

Poskytujú ich tretej osobe

Neoficiálne štatistiky sú však omnoho vyššie. Informácie o nás sa totiž stali najvýnosnejšou komoditou. Stáva sa, že spoločnosť, ktorá ich zhromažďuje na nich pekne zarobí.

"Môže ich predávať, poskytovať tretej strane, ale tie veľké spoločnosti sa boja postihu, preto to obmedzujú," povedal odborný redaktor pre IT Matúš Paculík.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články