Oblačno
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Američania odpočúvajú všetky hovory, nechávajú si ich 30 dní
Zdielať na

Američania odpočúvajú všetky hovory, nechávajú si ich 30 dní

WASHINGTON / Americká národná agentúra pre bezpečnosť údajne nahráva všetky telefonické hovory v jednej nešpecifikovanej krajine a archivuje ich ďalších 30 dní. O správe informoval Washington Post, ktorý sa odvoláva na materiály bývalého spolupracovníka agentúry Edwarda Snowdena.

Sledovanú krajinu nešpecifikovali

Na prianie amerických predstaviteľov boli vypustené podrobnosti, podľa ktorých by bolo možné určiť, o ktorú krajinu ide a v ktorých ďalších krajinách sa zvažuje nasadenie systému. The Washington Post zdôraznil, že žiadny iný program agentúry, o ktorom sa doteraz písalo nezahŕňal celú telefónnu sieť krajiny a všetky jej hovory. NSA sleduje celú telefonickú a dátovú komunikáciu.

Program zachytávajúci telefonické hovory MYSTIC začal fungovať v roku 2009. Jeho funkcia RETRO umožňujúca spätne vypočuť nahrané hovory dosiahla plnú kapacitu v sledovanej krajine v roku 2011. Plánovacie dokumenty v roku 2013 predpokladali podobné operácie aj v iných krajinách.

Nahrávajú všetko

Systém nahráva úplne každý hovor v krajine a uchováva ho 30 dní. Údajne ide o miliardy hovorov. Po tomto období nahradia tie najstaršie nahrávky nové. Vysoký manažér tohto programu ho prirovnal k stroju času, ktorý umožňuje prehrávať akékoľvek hovory bez toho, aby bol cieľ sledovania dopredu identifikovaný.

Podľa neho analytici počúvajú len zlomok percenta telefonátov, ale v absolútnych číslach ide o naozaj rozsiahlu operáciu. Každý mesiac sa posielajú na analýzu milióny zostrihov telefonátov. 

Hovorkyňa rady národnej bezpečnosti Bieleho domu Caitlin Hayden záležitosť nechcela komentovať. Podľa nej sú nové hrozby skryté vo veľkom a zložitom systéme modernej globálnej komunikácie. "USA tak musia za určitých okolností plošne zhromažďovať spravodajské informácie, aby mohli tieto hrozby potom identifikovať," uviedla Hayden.

Údajne pre bezpečnosť

"Pokračujúce a selektívne články o konkrétnych technikách používaných pre legitímne americké spravodajské aktivity veľmi  poškodzujú národnú bezpečnosť USA a našich spojencov," vyjadrila sa hovorkyňa NSA Vanee Vines.

Americká únia pre občiansku slobodu zdôraznila, že ide o skutočne mrazivé odhalenie. "NSA vždy chcela nahrávať všetko a teraz má k tomu aj prostriedky," uviedla v prehlásení organizácia brániaca občianske práva.

Špehujú aj manželky

Agenti NSA využívajú sledovací program nielen na údajnú ochranu bezpečnosti, ale aj na súkromné účely. V americkom kongrese leží na stole najmenej 12 prípadov, kedy agenti sledovací program bezpečnostnej agentúry využívali na sledovanie manželiek či mileniek. Viac si pozrite v nasledujúcom videu. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy