Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Edward Snowden opustil letisko, dostal azyl v Rusku
Zdielať na

Edward Snowden opustil letisko, dostal azyl v Rusku

MOSKVA / Edward Snowden opustil vo štvrtok tranzitnú zónu moskovského letiska Šeremeťjevo a vstúpil na ruskú pôdu. Rusi mu udelili dočasný azyl. Oznámila to agentúra RIA Novosti.

Dočasný azyl v Rusku

Snowdenov právnik Anatolij Kučerena informoval, že jeho klient získal dokumenty, ktoré mu umožňujú opustiť tranzitný priestor moskovského letiska Šeremeťjevo. "Práve som mu odovzdal dokumenty z Ruského federálneho imigračného úradu," citovala agentúra Reuters Kučerenu, ktorý Snowdenovi pomohol podať žiadosť o udelenie dočasného azylu v Rusku.

Američan opustil letisko bez toho, aby sa stretol s novinármi a bol bezpečnostných dôvodov odvezený na utajované miesto. "Nemôžem povedať, kde sa nachádza," dodal advokát Kučerena.

Na letisku od 23. júna

Edward Snowden, bývalý pracovník amerických tajných služieb, sa nachádzal na letisku od 23. júna. V júli požiadal o udelenie dočasného azylu v Rusku. Spojené štáty žiadajú o jeho vydanie. Chcú ho stíhať za vyzradenie tajných amerických sledovacích programov. Snowden medzitým dostal ponuky na azyl od Venezuely, Nikaraguy a Bolívie. 

Minister zahraničných vecí Spojených štátov John Kerry v koncom júna varoval Čínu a Rusko pred možnými dôsledkami prípadu Edwarda Snowdena na vzájomné vzťahy, ak by sa potvrdilo, že tamojšie orgány odignorovali americké žiadosti o jeho vydanie.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy