Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Američania hrozia kvôli Snowdenovi Rusku aj Číne
Zdielať na

Američania hrozia kvôli Snowdenovi Rusku aj Číne

USA / Minister zahraničných vecí Spojených štátov John Kerry v pondelok varoval Čínu a Rusko pred možnými dôsledkami prípadu Edwarda Snowdena na vzájomné vzťahy, ak by sa potvrdilo, že tamojšie orgány odignorovali americké žiadosti o jeho vydanie.

Vyjadril sa tak počas vystúpenia v indickom Naí Dillí, kde komentoval správy, podľa ktorých Američan hľadaný v súvislosti s prezradením rozsiahleho špionážneho programu v nedeľu odletel z Hongkongu do Moskvy, odkiaľ sa mal následne presunúť cez Kubu do Ekvádora.

Zradil krajinu, bude niesť zodpovednosť

Potvrdil pritom názor, že bývalý spolupracovník amerických tajných služieb, na ktorého Washington vydal zatykač, zradil svoju krajinu a mal by za to niesť zodpovednosť.

Podľa ruských médií mal Snowden v pondelok odletieť z Moskvy do Havany, do lietadla však nakoniec nenastúpil a miesto jeho pobytu je v súčasnosti neznáme, hoci Ekvádor ešte v nedeľu potvrdil, že orgány v krajine dostali jeho žiadosť o azyl.

Malo by to aj iné dôsledky

Spojené štáty predtým požiadali Číňanov o Snowdenovo vydanie a pre Kerryho by bolo "veľkým sklamaním", keby sa potvrdilo, že mu dovolili nastúpiť do lietadla "zámerne". "Malo by to bez akýchkoľvek pochýb určitý vplyv a dosah na vzťahy a (iné) dôsledky," povedal šéf americkej diplomacie, pričom okrem Číny spomenul aj Rusko. Kerryho ministerstvo totiž Snowdenovi zrušilo cestovný pas a požiadalo iné krajiny, aby mu neumožnili cestovať.

Tridsaťročný Snowden nedávno vyvolal rozruch, keď odhalil program sledovania telefonickej a internetovej komunikácie pre potreby Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Spojené štáty ho následne obvinili zo špionáže, krádeže vládneho majetku a nedovoleného zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy