Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Ďalší megaškandál! Američania vedia o všetkých všetko
Zdielať na

Ďalší megaškandál! Američania vedia o všetkých všetko

WASHINGTON / Deväť veľkých internetových spoloční, ich údaje, naša pošta a megasledovacia kauza. V jej centre je iba 29-ročný Edward Snowden, ktorý sa rozhodol prezradiť, čo americká vláda robí so súkromnou korešpondenciou jednotlivcov. Aktuálne je v Hongkongu a plánuje požiadať o azyl.

Zhromažďujú o nás všetko

Barack Obama vyhlásil pre tromi dňami, že nikto telefonáty Američanov neodpočúva. Avšak akosi sa zabudol zmieniť o e-mailoch, fotografiách, informáciách a ostatnej korešpondencii, ktorá končila v americkej Národnej agentúre pre bezpečnosť a FBI.

Tá zhromažďovala údaje v rámci protiteroristického programu, ktorý poznali zainteresovaní pod krycím názvom PRISM. "Nemôžete prekonať svetovo najsilnejšie tajné služby a žiť bez rizika. Ak vás budú chcieť dostať, je to len otázka času," myslí si bývalý technik pre CIA Edward Snowden.

Únik informácií a prezradenie celého programu má na svedomí tento muž - 29-ročný Edward Snowden, bývalý technik pre CIA. Ten sa sám identifikoval britskému denníku The Guardian.

NSA Leaks je už druhou megašlamastikou po WikiLeaks, v ktorej sa tiež prevalili podrobnosti ako USA vníma celý svet. Táto kauza je však namierená proti vlastným a skrytá sa za teroristickú hrozbu. V praxi a laicky to znamená, že občania Spojených štátov si ani nos neutrú bez toho, aby o tom nebola informovaná vláda.

Tá vyhodnocuje s kým si kto píše, o čom, prečo, aké obrázky a posolstvá si vymieňajú a s kým sa stýkajú. Život pod drobnohľadom príslušníka tajnej služby tak šokoval, že s tým šiel na verejnosť. Teraz vie, že za to bude trpieť. Aktuálne rieši, kde požiada o azyl. "Oni dokážu cestovať v čase a vyhľadať si všetky argumenty, každého vášho priateľa a každé rozhodnutie, ktoré ste kedy urobili," dodáva Snowden.

Za všetkým je jediný muž

Snowden to mal dobre premyslené. Všetko si okopíroval, dôkazy zabalil a 20. mája oznámil, že ide na pár týždňov preč. Dorazil do Hongkongu, odkiaľ informácie poskytol médiám. Mesto si nevybral len náhodne - podľa jeho názoru sa tam zatiaľ nemusí obávať, že by krajina podľahla americkému diktátu.

V každom prípade, bude mladík žiť v strachu po celý život - Američania po ňom pôjdu pre únik informácií a Čína bude mať zrejme záujem tieto informácie získať ešte oveľa viac.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy