Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Škandál v FBI. Až 27 rozsudkov smrti mohlo byť chybných
Zdielať na

Škandál v FBI. Až 27 rozsudkov smrti mohlo byť chybných

WASHINTON / Súd, ktorý mal moc rozhodovať o živote a smrti, viackrát bral do úvahy aj nespoľahlivé dôkazy. Informáciu o týchto nevysvetliteľných justičných omyloch priniesla stránka aktuality.sk.

Neodôvodnené tresty smrti

Prieskum, ktorý si dal vypracovať Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), priniesol šokujúce odhalenie. Prieskum analyzoval tisícky kriminálnych prípadov, ktoré riešil v minulosti Federálny úrad. Až 27 rozsudkov trestu smrti mohlo byť neopodstatnených, píše sa v článku.

Willie Jerom Manninga bol odsúdený na trest smrti. Tesne pred jej vykonaním v máji, však popravu smrteľnou injekciou odložili. Bol obvinený z vraždy dvoch vysokoškolákov v roku 1992 a v roku 1993 zas dvoch starších ľudí. Podľa obvinenia mal študentov uniesť a zastreliť.

Počas lúpeže mal zavraždiť 90-ročného pána a jeho 60-ročnú dcéru. Nebola to však jeho prvá skúsenosť s americkou justíciou. Za krádeže a ďalšie trestné činy, už bol v minulosti stíhaný. Za tieto vraždy ho Najvyšší súd v Mississippi poslal na trest smrti. 

Súdy mali akceptovať aj nedostatočné dôkazy

Manninga bol obvinený na základe mikroskopickej analýzy vlasov. Zhoda vlasov však nie je dostatočne silným dôkazom. Táto informácia sa objavila v správach FBI už v 70-tych rokoch minulého storočia. Napriek tejto skutočnosti ju žalobcovia často využívali na súdoch. A súd tieto dôkazy opakovane uznal. Veľkým problémom sú taktiež prehnané svedectvá na súde.

"Zistili sme, že mikroskopická analýza vlasov či laboratórna správa uvedená v tomto prípade vrátane vyhlásenia, ktoré prekročilo hranice vedy, sú neplatné," píše FBI k prípadu Manninga. Kauzu tak rozhodne až rozbor DNA. Po tom, čo na prípady upozornil Washington Post, sa americké ministerstvo spravodlivosti a FBI rozhodlo opäť prehodnotiť prípady. Podľa informácií, ktoré uvádza portál aktuality.sk, dokonca o chybách ministerskí úradníci mali vedieť, avšak nezakročili.

Texas, kat zločincov

Koľko väzňov poslali súdy na smrť v dôsledku takejto analýzy dôkazov, nie je dodnes známe. Okrem prieskumu odsúdených na trest smrti, chce FBI skúmať aj ostatných odsúdených s nižšími trestami. Federálni úradníci prišli pred rokom s odhalením, že vďaka chybným výpovediam mohli súdy odsúdiť na smrť dokonca až 120 väzňov.

V štáte Texas bolo od polovice 70-tych rokov vykonaných 500 rozsudkov smrti, čo je až 40 percent z celej USA. Texas aj vďaka tomuto prezývajú kat zločincov. Na území Spojených štátov bolo za dané obdobie dokopy 1 300 popráv.

Kauza odpočúvania a sledovania vládou USA

Deväť veľkých internetových spoločností, ich údaje, naša pošta a mega-sledovacia kauza. V jej centre je iba 29-ročný Edward Snowden, ktorý sa rozhodol prezradiť, čo americká vláda robí so súkromnou korešpondenciou obyčajných ľuďoch.

Barack Obama vyhlásil, že nikto telefonáty Američanov neodpočúva. Avšak akosi sa zabudol zmieniť o e-mailoch, fotografiách, informáciách a ostatnej korešpondencii, ktorá končila v americkej Národnej agentúre pre bezpečnosť a FBI.

Tá zhromažďovala údaje v rámci protiteroristického programu, ktorý poznali zainteresovaní pod krycím názvom PRISM. "Nemôžete prekonať svetovo najsilnejšie tajné služby a žiť bez rizika. Ak vás budú chcieť dostať, je to len otázka času," myslí si bývalý technik pre CIA Edward Snowden. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Plnenie schengenských kritérií nám pomáha v ceste za bezvízový styk s USA

Matt McGee

Súvisiace články

Najčítanejšie správy