Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lietadlo s vyše 300 ľudmi nezvládlo pristávanie, rozlomilo sa
Zdielať na

Lietadlo s vyše 300 ľudmi nezvládlo pristávanie, rozlomilo sa

SAN FRANCISCO / Na letisku v americkom San Franciscu došlo k nešťastiu. Pri pristávaní tam havaroval Boeing 777 juhokórejskej spoločnosti Asiana Airlines s 291 pasažiermi a 16 členmi posádky na palube. Stroj letiaci zo Soulu nezvládol približovací manéver na jednej z dráh, rozlomil sa a začal horieť.

Cestujúci na sociálnych sieťach

Nehoda si vyžiadala najmenej dvoch mŕtvych. Minimálne 130 cestujúcich ale skončilo v nemocnici, pričom desiatky z nich sú v kritickom stave. Stroj bol po núdzovom pristátí značne poškodený a valil sa z neho dym.

Na zverejnených záberoch vidieť, ako sa z lietadla odlomil takmer celý chvost. Na mieste zasahovali záchranári a hasiči. Úrady preventívne medzinárodné letisko v San Franciscu uzavreli. Išlo o najvážnejší incident v civilnej leteckej doprave od roku 2001 na území USA.

Na sociálnej sieti Twitter sa krátko po nehode objavila správa, ktorej autorom je jeden pasažierov lietadla. "Práve sme núdzovo pristáli v San Franciscu. Chvost je odtrhnutý. Takmer všetci vyzerajú byť v poriadku," napísal istý David Eun.

Nízka rýchlosť pri pristávaní?

Podľa agentúry AFP utrpelo viacero pasažierov popáleniny a zo stroja utiekli s pomocou nafukovacích núdzových šmykľaviek. Lietadlo Boeing 777 je jedným z najpoužívanejších na svete a pre jeho veľkú kapacitu ho využívajú najmä na dlhšie medzikontinentálne lety.

Cestujúci boli evakuovaní zadnou časťou lietadla, ktorá nehorela. Špekuluje sa o príliš nízkej pristávacej rýchlosti. Lietadlo pristávalo naklonené dozadu. Problémy vznikli po kontakte so zemou.

Zároveň FBI vylúčila ako možnú príčinu nešťastia teroristický útok. Juhokórejské ministerstvo dopravy oznámilo, že do San Francisca vyslalo 4-členný inšpekčný tím, ktorý má vrak lietadla preskúmať.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA/AP/youtube

Súvisiace články

Najčítanejšie správy