Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prezidenta uniesli vo Viedni imperialisti, pre tohto muža
Zdielať na

Prezidenta uniesli vo Viedni imperialisti, pre tohto muža

LA PAZ, VIEDEŇ / Riadny škandál na letisku vo Viedni! Bolívia totiž vyjadrila rozhorčenie nad tým, že prezidenta Eva Moralesa zdržali v Rakúsku pre podozrenie, že sa na palube jeho lietadla smerujúceho do Bolívie nachádza hľadaný Američan Edward Snowden.

Incident vo Viedni

Morales bol v Moskve, kde sa zúčastnil na stretnutí zástupcov krajín vyvážajúcich plyn. Bývalý spolupracovník amerických spravodajských služieb Snowden sa nachádza na tamojšom letisku, odkiaľ žiada 21 krajín vrátane Bolívie o azyl, aby sa vyhol stíhaniu za prezradenie rozsiahlych špionážnych programov.

Viaceré európske krajiny, medzi nimi Francúzsko, Španielsko, Portugalsko a Taliansko, odmietli preto najprv dať Moralesovmu lietadlu povolenie na prelet. Stroj tak musel pristáť na ceste do La Paz vo Viedni. Neskôr všetky krajiny s výnimkou Španielska svoj postoj zmenili.

Únos imperialistov

Bolívia ostro poprela, že by Snowden bol v lietadle a z najnovšieho vývoja prípadu obvinila Spojené štáty. "Prezidenta Eva uniesli imperialistické sily a je zadržaný v Európe," oznámil viceprezident Álvaro García.

Ako zdôraznil, prezident "nie je žiadny kriminálnik a má právo na nedotknuteľnosť počas svojho letu". Ministerstvo zahraničia navyše uviedlo, že núteným mimoriadnym pristátím bol "jeho život ohrozený".

Moralesovo lietadlo malo pôvodne tankovať v Portugalsku, Lisabon mu však odoprel prelet. Presmerovali ho preto tak, aby jeho trasa zahŕňala medzipristátie na španielskych Kanárskych ostrovoch, prelet však nepovolilo Francúzsko.

Rakúske ministerstvo zahraničia uviedlo, že Morales má odletieť z Viedne v dnes, musí však najprv dostať povolenie od Španielska.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy