Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Európa sa búri! Žiada USA o vysvetlenie špionáže
Zdielať na

Európa sa búri! Žiada USA o vysvetlenie špionáže

BRUSEL/BERLÍN/PARÍŽ / Európa je zdesená! Rozsah amerických tajných operácií v Nemecku zameraných na monitorovanie internetu a telefonických hovorov je zrejme oveľa väčšia než sa sprvu predpokladalo. Tvrdí to týždenník Der Spiegel, ktorý zverejnil informácie od bývalého externého zamestnanca amerických tajných služieb Edwarda Snowdena. Vysvetlenie už požaduje nielen EÚ a Nemecko, ale aj Francúzsko.

Odpočúvali predstaviteľov EÚ

Tajné materiály Národnej agentúry pre bezpečnosť NSA podľa informácií nemeckého spravodajského týždenníka Der Spiegel prezrádzajú, že NSA nainštalovala odpočúvacie zariadenia do priestorov zastupiteľstva EÚ vo Washingtone a pri Organizácii Spojených národov (OSN) v New Yorku.

Zároveň sa jej podarilo preniknúť do internej počítačovej siete, vďaka čomu agentúra monitorovala aj e-maily a elektronickú komunikáciu. Týždenník takisto informoval, že NSA odpočúvala viac než päť rokov predstaviteľov Európskej únie v Bruseli.

SMS, maily, telefonáty pod dohľadom

NSA podľa rovnakého zdroja systematicky kontrolovala a archivovala väčšinu údajov o telefonických a internetových kontaktoch v Spolkovej republike Nemecko, konkrétne šlo mesačne o asi pol miliardy telefonátov, mailov, esemesiek a chatov. Z podkladov periodika vraj vyplýva, že americké tajné služby so súhlasom Bieleho domu cielene získavali aj informácie z prostredia spolkovej vlády, zrejme vrátane spolkovej kancelárky.

Z Nemecka mala NSA podľa všetkého jeden z najväčších tokov informácií na svete, ktorý bol rádovo väčší pri porovnaní s inými európskymi štátmi, napríklad Francúzskom.

Nemecko ako partner tretej triedy???

Vládni i opoziční nemeckí politici reagovali cez víkend s pobúrením na tieto informácie. Z dôverných materiálov vyplýva, že NSA vníma síce Nemecko ako partnera, ale súčasne ako potenciálny cieľ útoku, radí ho medzi "partnerov tretej triedy".

Spod špionážnych útokov sú vyňaté výlučne Austrália, Kanada, Nový Zéland a Veľká Británia, ktoré patria do druhej kategórie. Americká NSA sa podľa správy DPA netajila tým, že môže zaútočiť na partnerov tretej triedy a aj tak činí.

Možný "útok na tretiu triedu"?

Nemecká ministerka spravodlivosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová (FDP) konštatovala, že pre ňu bolo nepredstaviteľné, aby priatelia z USA vnímali Európanov ako nepriateľov. Expert CDU pre otázky vnútra Clemens Binninger vyzval americké úrady na rýchle objasnenie kauzy, pretože podobné konanie medzi spriatelenými štátmi môže otriasť vzájomnou dôverou.

Opozičné subjekty, sociálni demokrati z SPD, Zelení i strana Ľavica adresovali spolkovej kancelárke Angele Merkelovej naliehavý apel, aby žiadala od Washingtonu vysvetlenie.

USA zatiaľ mlčí

Vláda USA sa k obvineniam zatiaľ relevantne nevyjadrila; námestník poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť a strategickú komunikáciu Ben Rhodes pre televíznu stanicu CNN uviedol, že citované správy nepozná a osobne sa nevyjadrí k nezákonnému zverejňovaniu utajených dokumentov.

"To je najviac povolaná urobiť komunita tajných služieb," vyhlásil. Súčasne pripomenul, že "Európania s nami veľmi úzko spolupracujú. Máme s nimi úzke kontakty na úrovni tajných služieb".

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy