Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Odpočúvajú aj slovenských politikov? Zahraničie mlčí...
Zdielať na

Odpočúvajú aj slovenských politikov? Zahraničie mlčí...

BRATISLAVA / Naši politici si z odpočúvania ťažkú hlavu nerobia. Pravdou je, že vôbec by to nebol problém. Ak by ste totiž čakali, že slovenský premiér či ministri majú šifrované telefóny a mimoriadne ochranné systémy v nich, omyl. Napriek tomu, že môžu využívať kódované telefóny, často tak nerobia.

Analytik: Každý telefonát sa dá odpočúvať

Odpočúvalo sa vždy. Kauza Merkelová preto odborníkov neprekvapila. Keď raz niekto chce politika odpočúvať, nijako mu nepomôže ani to, že sa zavrie v parlamentnej telefónnej búdke. "Prakticky neexistuje zabezpečenie, ktoré by sa nedalo prelomiť," vraví bezpečnostný analytik Milan Žitný. 

V blízkej či vzdialenejšej minulosti sme aj na Slovensku boli svedkami škandálov, keď sa na akýchsi nahrávkach objavili prinajmenšom podobné hlasy našich politikov. Stále to však ostalo iba v našej kuchyni.

Vyzerá to však tak, že tieto nahrávky mali slúžiť iba na domácu diskreditáciu. Aj keď podľa ministra vnútra tu snahy získavať takéto informácie boli aj z vonku. "Máme niekoľko príkladov, kde boli spravodajské služby mimoriadne úspešné," hovorí minister vnútra Robert Kaliňák.

Naši politici sa stali opatrnejšími

Tak ako vo všetkých vyspelých štátoch, aj na Slovensku totiž existuje niekoľko stupňov zabezpečenia pred odpočúvaním politických špičiek. Od spravodajských služieb, ich kontrarozviedok až po ústavnú ochranku. Oficiálne však o svojich praktikách veľmi neradi hovoria.

"SIS sa nemôže vyjadrovať k úrovni ochrany komunikácie najvyšších ústavných činiteľov," píše sa v stanovisku SIS. "K taktickým a technickým formám sa nebudeme z bezpečnostných dôvodov vyjadrovať," vyjadrilo sa ÚOÚČ a DM.

Napriek tomu, že existujú rôzne formy kryptovania, ktoré majú ochrániť obsah hovorov politikov, často ich nevyužívajú. To by ale museli používať zašifrované telefóny.

Vyzerá to tak, že naši politici sa už po škandáloch dávno naučili nehovoriť do telefónu všetko. Alebo sa len spoliehajú na to, že pre cudzincov vlastne ani nie sme zaujímaví. "Asi by sme sa nemali porovnávať s Nemeckom," myslí si minister Kaliňák. 

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy