Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Summit sa v Bruseli niesol v tieni Merkelovej odpočúvania
Zdielať na

Summit sa v Bruseli niesol v tieni Merkelovej odpočúvania

BRUSEL / Údajné odpočúvanie Angely Merkelovej výrazne ovplyvnilo aj Summit Európskej únie v Bruseli. Vyzerá to tak, že špionáž zatieni ekonomické otázky aj sociálnu politiku. Spojené štáty si totiž dosť pohnevali Európanov a najmä nemeckú kancelárku. Celá kauza môže naštrbiť vzájomné vzťahy, ako aj vytvorenie voľnej zóny obchodu.

Ústrednou témou je digitálna ekonomika

Prostriedky zo štrukturálnych fondov by sa mohli použiť na zvýšenie zručností študentov na základných a stredných školách v oblasti informačných technológií. Informoval o tom pred rokovaniami v Bruseli premiér Robert Fico. "Dúfam, že tento návrh získa podporu aj u našich partnerov Visegrádskej štvorky," povedal Fico.

Ústrednou témou summitu bude digitálna ekonomika a inovácie. Zástupcovia EÚ by mali stanoviť ciele smerujúce k dokončeniu jednotného digitálneho trhu a Európskeho výskumného priestoru. Ako ďalej Fico informoval, na summite lídri budú rokovať aj o hospodárskej a menovej únii. Zaoberať sa budú programami zamestnávania mladých. V tejto oblasti sú vyčlenené prostriedky vo výške 6 miliárd eur pre celú Európu.

Rokovanie o priblíženie Ukrajiny aj Gruzínska

"Slovensko, a to som veľmi rád, má bankový sektor vo veľmi dobrom stave," konštatoval premiér k novembrovým testom bánk. Dodal, že Slovensko má špeciálny mechanizmus, ktorý vytvárajú banky na krytie prípadných strát. Na summite v Bruseli chce presadiť, aby každá krajina mala takéto mechanizmy. "Potom sa môžeme baviť o jednotnom európskom mechanizme, ako zachraňovať banky," tvrdí Fico.

Témou summitu budú aj rokovania vo Vilniuse, ktorých cieľom je priblíženie Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska k EÚ. "Veci sú pripravené natoľko, že by sa tieto dohody mali podpísať, čo je dobré, pretože, čím bližšie sú tieto krajiny, tým skôr preberajú štandardy, ktoré sú pre nás v tomto prostredí typické," povedal Fico.

Žiada o predĺženie čerpania fondov

V Európskom parlamente chce premiér dosiahnuť schválenie výnimky pre SR a Rumunsko v oblasti využívania európskych fondov. Slovensko žiadalo o ročné predĺženie čerpania fondov. Pokiaľ by túto výnimku nedostalo, tak by podľa Fica prišlo o časť prostriedkov.

V piatok večer sa premiér stretne s predsedom Európskej komisie Jose Manuelom Barrosom. Témou ich stretnutia bude diskusia o tom, ako dostať Slovensko zo skupiny krajín s deficitom vyšším ako tri percentá výkonu ekonomiky.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy