Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
USA a Rusko chcú vyriešiť Sýriu. Zn.: Rýchlo!
Zdielať na

USA a Rusko chcú vyriešiť Sýriu. Zn.: Rýchlo!

BALI / Spojené štáty sa dohodli s Ruskom na čo najrýchlejšom postupe smerom k mierovým rokovaniam o Sýrii, povedal dnes podľa agentúry Reuters americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Rusko urobí všetko pre to...

Ako spresnil, so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom sa zhodol na výzve adresovanej OSN, aby čo najskôr stanovila dátum pre mierovú konferenciu o Sýrii. Podľa Kerryho, ktorý sa vyjadroval na okraj summitu Ázijsko-tichomorskej spolupráce (APEC) na indonézskom ostrove Bali, by mohlo ísť o druhý novembrový týždeň.

Rusko podľa Lavrova urobí "všetko" pre to, aby zabezpečilo plnenie rezolúcie o likvidácii chemických zbraní v Sýrii režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, informuje Reuters.

Ide o dobrý začiatok Asadovho režimu

Podľa šéfa americkej diplomacie je začiatok likvidácie sýrskych chemických zbraní, s ktorým v nedeľu začali medzinárodní inšpektori, "dobrým začiatkom" a Asadov režim si zaslúži uznanie za doterajšie dodržiavanie podmienok rezolúcie OSN, uviedla agentúra AP.

Kerry zároveň obhajoval zadržanie podozrivého člena teroristickej siete al-Káida americkými špeciálnymi jednotkami v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, ku ktorému došlo v priebehu uplynulého víkendu. Sťažnosti zo strany líbyjskej vlády, podľa ktorých išlo o únos, sú nepodložené, upozornil minister zahraničných vecí USA.

Je dôležité nesympatizovať s teroristami

Pri akcii v líbyjskej metropole Tripolis americké špeciálne jednotky zajali vodcu líbyjskej odnože al-Káidy abú Anása Líbího, ktorý sa v roku 1998 údajne podieľal na bombových útokoch proti americkým veľvyslanectvám v Keni a Tanzánii.    

Operácia amerických špeciálnych jednotiek v Tripolise bola podľa Kerryho v súlade so zákonom USA. Podozrivý bol "legálnym a primeraným terčom" pre americkú armádu a bude pred súdom čeliť spravodlivosti, dodal. Zároveň zdôraznil, že je dôležité "nesympatizovať" s hľadanými teroristami, píše AP.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy