Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Medzinárodní experti začínajú ničiť chemické zbrane v Sýrii
Zdielať na

Medzinárodní experti začínajú ničiť chemické zbrane v Sýrii

BEJRÚT / Pred týždňom schválila Bezpečnostná rada OSN dlho očakávanú rezolúciu, ktorá režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada prikazuje zbaviť sa chemických zbraní. Podľa najnovších informácií, sa v Sýrii začalo s likvidáciou prvých chemických zbraní.

Chemické zbrane

Medzinárodní inšpektori začali s likvidáciou sýrskych chemických zbraní i zariadení, ktoré slúžili na ich výrobu. Oznámila to dnes agentúra AP, ktorá citovala vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa OSN.      

Zdroj nekonkretizoval, aké súčasti chemického arzenálu Damasku už boli zničené. V priebehu nedele by však podľa neho mali inšpektori Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) likvidovať výzbroj i vyraďovať z činnosti výrobné zariadenia.

1 000 ton

Tímy OPCW pristúpili k terénnej práci po sérii stretnutí so sýrskymi vládnymi predstaviteľmi, uviedla agentúra DPA. Podľa odhadov francúzskej rozviedky súčasťou chemického zbrojného arzenálu Sýrie je viac ako 1 000 ton chemických látok a prekurzorov na výrobu horčicového plynu yperitu a nervových plynov sarin a VX.     

Na základe plánu, na ktorom sa dohodli Moskva a Washington, musia inšpektori v priebehu októbra preskúmať všetky lokality v Sýrii, v ktorých by sa mali nachádzať chemické zbrane. Stanovená 30-dňová lehota na prieskum začala plynúť 27. septembra.      

Ultimátum

Zariadenia na výrobu chemických zbraní majú byť následne zlikvidované do konca novembra tohto roku a všetky chemické zbrane v prvej polovici roku 2014. Podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN žiadna zo strán konfliktu v Sýrii nesmie vyvíjať, vyrábať, zaobstarávať si, zhromažďovať, skladovať a rozširovať chemické zbrane.

Inšpektori v Sýrii

Použitie chemických zbraní v Sýrii, prešetroval špeciálny tím medzinárodných špecialistov. Ich práca nepatrí k tým jednoduchým. Začína sa v teréne a končí sa v špeciálnych kanceláriách. Aby bolo testovanie úspešné a bezpečné, musia byť inšpektori chránení odevmi a maskami. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy