Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rada OSN schválila požiadavku na likvidáciu chemických zbraní v Sýrii
Zdielať na

Rada OSN schválila požiadavku na likvidáciu chemických zbraní v Sýrii

NEW YORK / Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v piatok večer schválila dlho očakávanú rezolúciu, ktorá režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada prikazuje zbaviť sa chemických zbraní.

Tvrdé rokovania medzi Ruskom a USA

Zároveň odsudzuje sarínový útok z 21. augusta na okraji Damasku. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dokument označil za "prvé nádejné správy v Sýrii za veľmi dlhý čas". V polovici novembra chce v tejto súvislosti zorganizovať aj mierovú konferenciu.

Rezolúcia č. 2118 je výsledkom tvrdých rokovaní najmä medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Medzinárodným silám dáva konkrétne záväzky, ako eliminovať al-Asadov chemický arzenál. Na základe neho experti zmonitorujú a zbavia sa odhadom asi 1000 ton chemických zbraní do polovice roku 2014. Experti tento ambiciózny časový rámec označili za veľmi optimistický.

Rozpory stále pretrvávajú

Ministri zahraničných vecí, ktorí sa zúčastnili na rokovaní BR OSN, však priznali, že rozpory medzi veľmocami v súvislosti s riešením krízy v Sýrii stále pretrvávajú.

"Ak režim (sýrskeho prezidenta) nebude konať, prídu následky," varoval 15-člennú Bezpečnostnú radu americký minister zahraničných vecí John Kerry. Schválený text však privítal, keďže mocnosti podľa neho "odmietli politiku pre spoločné dobro". "Stále sme schopní vykonávať veľké veci," dodal.

Rezolúcia v súvislosti so spomínaným útokom v Damasku, ktorý už oficiálne potvrdili aj inšpektori OSN, neobsahuje žiadnu hrozbu sankcií. Umožňuje ale prijatie istých opatrení v prípade, že americko-ruský plán nebude naplnený.

Dokument "najsilnejším možným spôsobom odsudzuje akékoľvek použitie chemických zbraní Sýrskou arabskou republikou, predovšetkým v prípade útoku z 21. augusta 2013," uvádza sa v texte. Incident má podľa USA na svedomí al-Asadova vláda a jeho výsledkom bolo údajne až 1 400 obetí vrátane stoviek detí. Sýrsky režim, podobne ako jeho spojenec Rusko, zodpovednosť za neho odmieta.

V prípade porušenia podmienok hovoriacich o odstránení chemického arzenálu al-Asadom však rezolúcia sankcie pripúšťa. Mocnosti sa totiž dohodli, že "prijmú opatrenia na základe Kapitoly VII Charty OSN," ak Sýria plán nedodrží. Kapitola VII. hovorí aj o použití vojenskej sily voči členovi OSN. Rusko už ale avizovalo, že útok na svojho spojenca nepripúšťa. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy