Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sýria ukázala svetu zoznam svojich chemických zbraní
Zdielať na

Sýria ukázala svetu zoznam svojich chemických zbraní

AMSTERDAM, MOSKVA / Sýria dodala podrobnosti o svojich chemických zbraniach v dohodnutom termíne do dnešného dňa, oznámila to v sobotu Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorú citovala agentúra Reuters.

Chemické zbrane by sa mali zničiť

"Technický sekretariát OPCW v súčasnosti skúma informácie, ktoré dostal," konštatovala OPCW vo vyhlásení na svojej webovej stránke.

Sprístupnenie údajov o zásobách chemických zbraní je rozhodujúcou etapou procesu, ktorý by mal viesť k ich zničeniu. Predpokladá sa, že Sýria vlastní asi tisíc ton toxínov. S ich zničením súhlasila na základe rusko-amerického návrhu, ktorý mal za cieľ odvrátiť americký vojenský útok na Sýriu.

Do Sýrie prídu inšpektori OSN

Podľa tejto dohody inšpektori OSN overia priamo v Sýrii informácie, ktoré tamojší režim OPCW odovzdal, a pomôžu krajine zabezpečiť chemické zbrane až do ich zničenia.

Stretnutie členov výborov OPCW, ktoré rozhodne o ďalších krokoch pri vyšetrovaní Sýrie, sa malo pôvodne uskutočniť v nedeľu, ale bolo bez vysvetlenia odložené na neurčito, uviedla agentúra DPA.

Vedúci kancelárie ruského prezidenta, Sergej Ivanov, povedal, že ruská vláda by mohla prestať podporovať Bašára Asada, ak sýrsky prezident nedodrží svoj záväzok vzdať sa chemických zbraní. Citovala ho dnes ruská tlačová agentúra Interfax. Povedal, že postoj Ruska "by sa mohol zmeniť", ak "bude isté, že Asad podvádza". Ivanov zdôraznil, že hovorí "teoreticky a hypoteticky".

Prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyjadril na konferencii dôveru, že Asadova vláda všetkým požiadavkám v tejto záležitosti promptne vyhovie, napísala agentúra Associated Press.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy