Skoro jasno
18°
Bratislava
Prímerie v Sýrii? Kým Asad neodstúpi, tak nie
Zdielať na

Prímerie v Sýrii? Kým Asad neodstúpi, tak nie

DAMASK / Sýrska vláda chce ponúknuť opozičným povstalcom prímerie. V rozhovore pre britský denník The Guardian to povedal vicepremiéra Kadrí Džámil. Ani jedna strana vraj nemá silu vyhrať vojensky. Podľa Džámila by vláda mohla s týmto návrhom prísť na medzinárodnej konferencii v ženeve. Pokiaľ sa podarí zorganizovať.

Kým Asad neodstúpi, prímerie nebude

Opozícia ale vyjednávať s vládou odmieta, pokiaľ Bašár Asad neodstúpi. Džámil je bývalý komunista a nepatrí k najloálnejšim demonštrantom v roku 2011. Napriek tomu však trval na tom, že hovorí za vládu.

"Ozborejná opozícia ani režim nie sú schopné poraziť protistranu vojensky," povedal. Keby opozícia na ponuku pristúpila, mala by vraj dodržovanie prímeria zaistiť OSN. Sýria by pristúpila na vyslanie pozorovateľov jedine z neutrálnych alebo priateľských krajín.

Džamíl je zodpovedný za finančnú politiku Sýrie a uviedol, že straty sýrskej ekonomiky dosiahli počas konfliktu katastrofálne rozmery. Vyčíslil ich na 100 miliárd dolárov, čo odpovedá 2-ročnej produkcii štátu.

USA a Rusko síce tento rok ohlásili, že zorganizujú ďalšiu ženevskú konferenciu kvôli Sýrii, ale zatiaľ sa to nepodarilo. Opozícia na ňu odmieta ísť, pokiaľ nebude mať záruky o Asadovom odstúpení. Konferencia sa v Ženeve konala minulý rok, ale trvala len deň a nebol na nej žiadny sýrsky zástupca.

V Azáze sa povstalci dohodli na prímerí

Dve znepriatelené povstalecké skupiny v sýrskom meste Azáz sa dohodli na zastavení bojov a vyhlásení prímeria. Islamský štát Iraku a Levante ešte predtým obsadil severosýrske mesto, ktoré bolo predtým pod kontrolou najväčšej opozičnej Západom podporovanej skupiny Slobodná sýrska armáda, informuje spravodajský protál britskej stanice BBC.

Konflikt medzi oboma stranami vyvolával obavy, že v Sýrii neskôr vznikne "vojna v rámci vojny". Nie je však jasné, či povstalci a islamisti rokujú o prímerí aj v iných častiach Sýrie.

Asad začína uvažovať nad vyhlásením prímeria

Lokálne prímerie prichádza krátko po tom, ako režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada prvýkrát od vypuknutia občianskej vojny v marci 2011 začína uvažovať nad vyhlásením prímeria, keďže konflikt sa ocitol "v slepej uličke".

V rozhovore pre britský denník The Guardian to pripustil al-Asadov vicepremiér Kadrí Džamíl. "Ozbrojená opozícia ani režim nie sú schopné poraziť druhú stranu," vyhlásil. Sila medzi sýrskou armádou a povstalcami je podľa neho vyrovnaná "už dlhší čas". Pripúšťa preto aj vyhlásenie prímeria pod "medzinárodným dohľadom", ktoré by zabezpečovali mierové sily Organizácie Spojených národov. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy