Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Útok na Sýriu sa odkladá. Aspoň zatiaľ...
Zdielať na

Útok na Sýriu sa odkladá. Aspoň zatiaľ...

ŽENEVA / Rokovania ministrov zahraničných vecí Ruska a Spojených štátov sa po troch dňoch definitívne uzavreli. Na stole je nová dohoda so šiestimi bodmi. Popisujú, ako sa má Sýria do polovice budúceho roka vzdať celého arzenálu chemických zbraní.

Zbrane alebo vojna

Americký prezident Barack Obama v nedeľu v oficiálnom vyhlásení uviedol, že dohoda medzi Spojenými štátmi a Ruskom nielenže ponúka šancu na zničenie rozsiahleho sýrskeho arzenálu chemických zbraní, ale je aj nádejou na koniec hrozby, ktorú tieto zbrane pre región i svet znamenajú.

Šéf Bieleho domu konštatoval, že medzinárodné spoločenstvo od Sýrie očakáva, že Damask dodrží sľub a chemické zbrane odovzdá pod medzinárodnú kontrolu. Ak tak neurobí, sú USA pripravené vojensky zasiahnuť.

7 dní

"Úspešná realizácia tejto dohody zabráni vojnovému konfliktu. Ten by bol katastrofou nielen pre región, ale narušil by aj medzinárodné vzťahy," povedal minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov.

Podľa dohody musí Sýria do týždňa odovzdať zoznam chemických zbraní. Ak by nepostupovala podľa nej, zasiahnuť by mala Rada bezpečnosti OSN. Odborníci ale tvrdia, že Rusi by aj v takom prípade zrejme nepodporili vojenské riešenie. "Náš 6-bodový plán môže znamenať koniec hrozby, ktorú tieto zbrane znamenajú pre Sýriu, jej susedov a v širšom kontexte pre celý svet," vyhlásil minister zahraničných vecí USA John Kerry.

Množstvo chemických zbraní

Problém je, že nikto okrem sýrskej vlády presne nevie, koľko chemických zbraní vlastne majú a kde sú ukryté. Asadove jednotky ich totiž v čase najväčších hrozieb údajne presunuli do bezpečia. "Vieme však to, že väčšina, ak nie všetky, sú na území pod kontrolou vládnych jednotiek," dodal Kerry.

Rétoriku zmiernil aj americký prezident Obama. Na rozdiel od svojich prvých vyhlásení už netrvá na vojenskom zásahu proti režimu prezidenta Asada. "Našou povinnosťou je chrániť naše deti pred hrozbou chemických zbraní. Ak to však vieme docieliť mierovou cestou, musíme to skúsiť," povedal Barack Obama.

Zuby po troch dňoch môžu škrípať tým skupinám rebelov, ktoré už naisto počítali so zásahom Američanov a dúfali, že im pomôžu poraziť Asadov režim. Hrozba útokov v akejkoľvek podobe je však aspoň nateraz zažehnaná.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy