Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obama vs. Asad. Ako bohovia 21. storočia...
Zdielať na

Obama vs. Asad. Ako bohovia 21. storočia...

WASHINGTON / Americký prezident Barack Obama v noci nadnes vyzval krajanov, aby podporili eventuálny vojenský zásah proti Sýrii. Dodal pritom, že je ešte priskoro hodnotiť, či budú úspešné diplomatické kroky, aby sýrsky prezident Bašár Asad odovzdal chemické zbrane.

Uvidíme, čo spraví Asad

"Ešte nevieme, či táto ponuka uspeje," povedal Obama počas svojho večerného televízneho prejavu z Bieleho domu na margo diplomatického návrhu Ruska. "Nech sa dospeje k akejkoľvek dohode, musí zaručovať, že Asadov režim bude plniť všetky záväzky z nej vyplývajúce. Týmto opatrením je však možné dosiahnuť nenásilné odvrátenie hrozby ďalších chemických útokov," dodal prezident.

Obama ďalej oznámil, že požiadal Kongres o odloženie hlasovania o intervencii v Sýrii so zámerom hľadania diplomatického riešenia. Zároveň však pripomenul, že armáde nariadil, aby udržiavala súčasné pozície s cieľom vyvinúť na Asada nátlak.

Ide o bezpečnosť a ideály

Jeho vládu pritom označil za neschopnú vážne ohroziť americké vojenské sily. Pripomenul, že v stávke je národná bezpečnosť, princípy a ideály.

Podľa prezidentových slov sa v prípade zlyhania diplomacie treba pripraviť na vojenský úder, pretože "rezolúcie a oficiálne odsúdenia niekedy jednoducho nestačia". Napriek tomu pevne verí v mierové riešenie situácie, ktoré sa v uplynulých dňoch začalo uberať dobrým smerom. USA budú v tomto úsilí spolupracovať s Francúzskom, Britániou, Čínou a Ruskom, uzatvoril Obama.

Obama vs. Asad

Bohovia dvadsiateho prvého storočia. Prezidenti Obama a Asad zostúpili z Olympu a rozohrali partiu s miliónmi pešiakov na šachovnici. Obaja majú svoj pevný postoj. Obaja predstúpili pred ľudí, aby ich presvedčili o svojej pravde. Nie spolu, každý pekne zvlášť. Miestami však ich rozhovory s novinármi pripomínali vzájomnú konverzáciu.

Asad: Ak sa Spojené štáty nebudú riadiť medzinárodným právom a budú dupať po charte Spojených národov, máme dôvod sa obávať, že nielen táto vláda, ale aj každá ďalšia, je schopná všetkého.

Obama: Museli sme sa vyhrážať vojenským útokom, inak by sme sa nedostali tam, kde sme dnes. Inak by Sýria nikdy neprišla s návrhom na medzinárodnú kontrolu nad chemickými zbraňami.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy