Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Sýria odobrila návrh Ruska, odovzdá chemické zbrane
Zdielať na

Sýria odobrila návrh Ruska, odovzdá chemické zbrane

WASHINGTON / Útok na Sýriu podporilo ďalších 14 krajín. Pochválil sa tým úrad prezidenta Baracka Obamu. Zásah v krajine tak podporuje už 25 krajín sveta. Americký Kongres medzitým odložil hlasovanie, ktoré má dať mandát na útok. Rusi totiž prišli s riešením, ako vyriešiť krízu v Sýrii. Sýria údajne prijala ruský návrh, aby dala svoje chemické zbrane pod mezdinárodnou kontrolu a zabránila tak plánovanému americkému útoku na Damask.

Rusko: Schováme chemické zbrane

Obama v televízii CNN povedal, že návrh Ruska na vzatie sýrskych chemických zbraní do úschovy je "istotne pozitívny vývoj". Sýria v pondelok s návrhom svojho spojenca, Ruska, rýchlo súhlasila. Obama upozornil, že ponuka prišla iba pod hrozbou amerických útokov a v čase, kedy by mal americký Kongres hlasovať o schválení vojenskej akcie.

Pripustil však, že myšlienka, aby sa sýrsky režim vzdal kontroly nad svojimi chemickými zbraňami "môže mať šancu na úspech". V rozhovoroch, ktoré v odvysielali televízie NBC a Fox, Obama povedal, minister zahraničných vecí John Kerry spoločne s Ruskom v najbližších dňoch zistia, ako vážne Sýria svoju ponuku mieni. 

Podľa správy agentúry Associated Press prezident vyjadril istý pesimizmus ohľadne toho, či Kongres schváli rezolúciu o použití sily proti Sýrii. Doslovne povedal: "Nepovedal by som, že som si tým schválením istý".

Vie, že riskuje

Zatiaľ sa nerozhodol, či vydá príkaz na vojenskú operáciu sám, ak Kongres nedá súhlas, pokračoval. Uviedol, že berie hlasovanie Kongresu i názor Američanov "veľmi vážne". Obama podľa vlastných slov vedel, že riskuje, keď požiadal Kongres o schválenie vojenského útoku. Je však presvedčený, že poslanci berú túto záležitosť vážne a urobia, čo treba.

Prezident, v snahe presadiť schválenie rezolúcie o vojenskej operácii proti Sýrii v Kongrese, poskytol v pondelok rozhovory šiestim veľkým americkým televíznym staniciam, ktoré ich odvysielali vo večerných hodinách. Televízii PBS povedal, že s ruským prezidentom Vladimirom Putinom hovoril o potenciálnom pláne pre Sýriu odovzdať svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu. 

Sýria súhlasí

"Absolvovali sme v pondelok veľmi prínosné jednanie s ruským ministrom zahraničí Sergejom Lavrovom a on prišiel s návrhom ohľadom chemických zbraní. Večer sme s ruskou iniciatívou vyslovili súhlas," citovala agentúra Interfax Mualima.

Šéf sýrske diplomacie vraj súhlasil, pretože realizácia návrhu "by odstránila dôvody pre americkú agresiu".

Spojené štáty obviňujú Asadov režim z chemického útoku na povstaleckej oblasti pri Damasku, pri ktorého podľa Washingtonu prišlo 21. augusta o život viac než 1 400 ľudí. Moskva v pondelok navrhla, aby Sýria vydala chemické zbrane a umožnila ich zničenie.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy