Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Asad sa priznal, že má chemické zbrane
Zdielať na

Asad sa priznal, že má chemické zbrane

DAMASK / Sýria dodrží dohodu s Ruskom a USA o chemických zbraniach. Povedal to priamo sýrsky prezident Bašár Asad v rozhovore pre istú americkú televíziu. Rozhovor sa konal v Damasku a priezident Asad v ňom priznal, že krajina vlastní chemické zbrane. Ich likvidácia potrvá najmenej rok a bude stáť asi jednu miliardu dolárov.

Asad stále útok odmieta

Asad potvrdil, že je ochotný vydať zbrane ktorejkoľvek krajine, ktorá za ne aj ich zničenie preberie plnú zodpovednosť. Zodpovednosť za augustový chemický útok na predmestí Damasku však rázne odmieta.

Sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil, že správa OSN o "jasných a presvedčivých dôkazoch" o útoku sarínom v Sýrii minulý mesiac je "nerealistická". Napísala to dnes agentúra AP. Zároveň poprel, že jeho režim zosnoval útok, pri ktorom zahynuli stovky ľudí.

Zničenie bude stáť miliardu dolárov

Rozhovor, ktorý dnes odvysielali, nahral v Damasku bývalý demokratický senátor Dennis Kucinich, prispievateľ správ televízie Fox a dlhoročný korešpondent Greg Palkot.

Asad povedal, že jeho vláda bude dodržiavať dohodu s americkými a ruskými predstaviteľmi o odovzdaní sýrskeho chemického arzenálu. Podľa vlastných slov už má odhady, že zničenie chemických zbraní bude trvať zhruba rok a bude stáť miliardu dolárov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy