Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sýria sa pripojí k Dohovoru o zákaze chemických zbraní
Zdielať na

Sýria sa pripojí k Dohovoru o zákaze chemických zbraní

NEW YORK / Sýria vyhlásila, že sa vo štvrtok stala riadnym členom Dohovoru o zákaze chemických zbraní. OSN však oznámila, že to bude trvať najmenej 30 dní, informovala agentúra AP.

Skončila sa kapitola chemických zbraní?

Veľvyslanec Sýrie pri OSN Bašár Džaafarí povedal, že predložil generálnemu tajomníkovi OSN "prístupovú listinu" k Dohovoru o zákaze chemických zbraní po tom, čo prezident Bašár Asad podpísal legislatívny dekrét, v ktorom vyslovil súhlas s pristúpením Sýrie k dohovoru.

"Týmto sa skončí kapitola takzvaných chemických zbraní... Sýria sa od dnešného dňa stala riadnym členom dohovoru," uviedol Džaafarí.

Dokumentáciu ešte stále preverujú

Hovorca OSN Farhán Hak však povedal, že "Sýria sa stane členom dohovoru 30 dní po uložení prístupovej listiny." Podľa Haka je dokumentácia, ktorú Sýria predložila, ešte stále predmetom preverovania.

Vo švajčiarskej Ženeve sa v týchto dňoch koná tlačová konferencia ministrov zahraničných vecí Ruska a Spojených štátov. Rokujú o tom, ako docieliť medzinárodnú kontrolu nad sýrskym arzenálom chemických zbraní. John Kerry vo štvrtok vyzdvihol tento okamih ako veľkú chvíľu, pretože dúfa, že diplomacia dokáže zabrániť vojenskému konfliktu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy