Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Spolu so ZSSR sme pomohli Sýrii vybudovať chcemický arzenál
Zdielať na

Spolu so ZSSR sme pomohli Sýrii vybudovať chcemický arzenál

BRATISLAVA / Chemické zbrane boli do Sýrie dovezené z Československa. S takouto informáciou prišiel americký denník New York Times. Ich tvrdenie sa opiera o odtajnené depeše a správy tajných služieb. Podľa nich sme spolu so Sovietskym zväzom pomohli sýrskemu režimu vybudovať obrovský chcemický arzenál. Slovenskí odborníci na bezpečnosť však toto tvrdenie odmietajú .

Z východného bloku získali know how

Najväčší arzenál chemických zbraní široko - ďaleko vo výhradnom vlastníctve Sýrskej armády. Otvorene sa hovorí, že Sýria je v tomto smere veľmocou. Podľa reportérov denníka New York Times sme im k tomu so Sovietskym zväzom a Iránom, mali dopomôcť aj my ešte za čias Československa.

"Sarín sa počíta na desiatky ton. A potom VX, ktorý je niekoľko násobne jedovatejším, ako sarín," tvrdí bezpečnostný expert Jozef Klavec. Okrem toho mala Sýria z východného bloku získať aj takzvané know how, teda ako s chemickými zbraňami narábať.

Československo do Sýrie zbrane predalo

Naši experti otvorene priznávajú, že Československo do Sýrie zbrane predalo. Nešlo však o biologické zbrane, ale konvenčné. "Možno z Českej strany mohlo tam byť niečo, pretože tam pôsobili väčšie chemické jednotky. Ale vylučujem, že by z územia dnešnej Slovenskej republiky také niečo smerovalo do Sýrie," telefonuje expert na reformu bezpečnostného sektora OSN Jozef Ulian.

Potvrdzujú to, aj keď strohé, záznamy ministerstva hospodárstva, pod ktoré vývozy zbraní spadajú. Navyše tu existuje fakt, že už vtedy bola Československom podpísaná konvencia o nešírení chcemických zbraní.

Je tak veľmi nepravdepodobné, že by to išlo oficiálnou cestou. Jedna možnosť by však napriek tomu existovala. Čierny obchod. "Je to možné, ale ide najmä o dodávky toho, čo sa volá prekurzory, teda materiály, čo sú nutné k vývoju," dodáva Klavec.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy