Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Záhadný obchod. Zbrane zo Slovenska mohli skončiť v Sýrii
Zdielať na

Záhadný obchod. Zbrane zo Slovenska mohli skončiť v Sýrii

MOLDAVA NAD BODVOU / Koncom roku 2011 sa na východe Slovenska uskutočnil transport bojovej techniky, ktorá patrila českému obchodníkovi so zbraňami. Boli to húfnice, ktoré boli u nás uskladnené desať rokov. Zásielka smerovala do Bulharska. Podľa informátora, ktorého získala TV JOJ, však bojové vozidlá údajne skončili v niektorej krajine sužovanej povstaleckými konfliktmi. A špekuluje sa o tom, či transport neskončil v Sýrii.

Zamestnanci sa smiali

V roku 2011 vzbudzovala pozornosť stanica v Moldave nad Bodvou špeciálnou zásielkou. Bol to obrovský transport vojenskej techniky ako nikdy pred tým. Podľa dokumentov mal namierené do Bulharska. No už vtedy sa vynárali otázky a pochybnosti, kde napokon zásielka skončí.

Podľa satelitných záberov bolo v bývalých vojenských opravovniach v Moldave vyše 100 obrnených vozidiel - gvozdikov. Tie neskôr putovali vlakmi vraj na zošrotovanie. "Všetci zamestnanci sa vtedy smiali na tom, že nejdú do žiadneho šrotu," dodal jeden zo zamestnancov.

Štát o tom vraj vedel

Náš zdroj tento prípad sledoval ďalej. Upozornil nás na zábery z internetu. Sú na nich sýrski rebeli v teplákových súpravách a s útočiacimi gvozdikmi. Či tieto húfnice odišli po slovenských koľajniciach priamo do Sýrie, je špekulácia. Samotný český obchodník so zbraňami sa už pred časom Televízii JOJ vyjadril, že celý jeho biznis prebiehal po súhlase príslušných orgánov všetkých zúčastnených krajín. 

"Predpokladám, že vás tieto informácie plne uspokoja a pochopíte, že sa naďalej nebudeme k celej záležitosti akokoľvek vyjadrovať," znie v stanovisku spoločnosti HERMEX s.r.o. Ak sa tieto samohybné húfnice už nenachádzajú v Bulharsku a samotný HERMEX neprezradí, kam ich reálne vyviezol, stále nie je vylúčené, že skončili v Afrike alebo aj v Sýrii.

Pochybné obchody

Takéto samohybné delá má vo výzbroji sýrska armáda dlhé roky. Vojenský analytici však práve to, že gvozdiky zo Slovenska odišli do Bulharska relatívne krátko pred sýrskym konfliktom, aj dnes považujú za dôvod na špekulácie, kam táto zásielka reálne smerovala.

"Takýto princíp obchodovania je typickým už od čias studenej vojny. Zbrane sa legálne vyvezú do krajiny s vyššou mierou korupcie, tam sa potom stratia. Následne sú exportované do krajiny, na ktorú je uvalené embargo," vysvetlil vojenský a bezpečnostný analytik Lukáš Visingr.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy