Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Mám právo podniknúť vojenskú akciu v Sýrii, odkázal Obama
Zdielať na

Mám právo podniknúť vojenskú akciu v Sýrii, odkázal Obama

PETROHRAD / Väčšina lídrov na stretnutí najbohatších krajín sveta G20 v Petrohrade, sa zhodla na zodpovednosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada za chemický útok voči civilistom. Oznámil to prezident USA Barack Obama.

Kto podporuje útok

Desať krajín sa pridalo k Spojeným štátom a v spoločnej deklarácii na summite G20 v Petrohrade odsúdili chemický útok v Sýrii, pričom vyjadrili podporu medzinárodnému úsiliu zabezpečiť zákaz ich používania. 

"Vyzývame na ráznu medzinárodnú reakciu na toto vážne porušenie globálnych pravidiel a etiky, ktorá by vyslala jasný signál, že takýto ohavný čin sa už nikdy nemôže zopakovať. Tí, ktorí vykonali tieto zločiny, sa musia sa ne zodpovedať," uviedli v spoločnej deklarácii Austrália, Británia, Kanada, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kórejská republika, Saudská Arábia, Španielsko, Turecko a Spojené štáty.

V prijatom texte ďalej konštatovali, že podporujú "kroky, ktoré podnikli Spojené štáty a ďalšie krajiny s cieľom zabezpečiť zákaz používania chemických zbraní". V deklarácii sa konkrétne nespomína vojenský zásah, ani iné záväzky krajín na podporu úderu zvažovaného Spojenými štátmi.

Názory krajín sa rôznia

Nezhody podľa Baracka Obamu panovali na rokovaniach pri otázke, či je náležité použiť vojenskú silu voči Sýrii bez povolenia Bezpečnostnej rady OSN. O krokoch, ktoré Spojené štáty podniknú voči Sýrii, plánuje prezident USA podľa vlastných slov informovať americkú verejnosť v mimoriadnom prejave v utorok.     

Obama ďalej povedal, že rozumie obavám v USA v súvislosti so zvažovaným útokom voči Sýrii. Zároveň však vyjadril presvedčenie, že dokáže verejnosť presvedčiť o tom, že po použití chemických zbraní režimom v Sýrii je vojenský zásah nevyhnutný. Prezident USA upozornil, že Američanov sa bude usilovať presvedčiť tým, že zásah bude "vyvážený a obmedzený" a naplánovaný tak, aby spĺňal medzinárodné náležitosti.

Zaútočiť môže aj bez povolenia kongresu

"Verím mojim voličom, že chcú, aby som im poskytol rozhodnutie podľa svojho najlepšieho vedomia. Preto si ma zvolili a následne opäť potvrdili vo funkcii," uviedol Obama.    

Americký prezident nechcel špekulovať o tom, aké kroky podnikne, ak Kongres nepodporí vojenský úder v Sýrii. Zopakoval, že je presvedčený o svojom práve podniknúť limitovanú vojenskú operáciu v Sýrii i bez odobrenia zákonodarcov.

Vojna už začala

Podľa expertov počítačoví vojaci na americkej strane už naplno zahrievajú svoje výkonné stroje.  Ich úloha je jednoznačná. Podpora prípadného vojenského útoku. Kybernetické útoky, sú de facto novým bojiskom, ktorý môže znamenať prelom v konflikte. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy